Ljubljana, sobota, 19. januar 2019, 03:47

Tatjana Fink: Minljivost trka na vrata vseh

0:00
0:00
Hospic
Foto © Izidor Šček

Hiša Ljubhospica, ki je pod patronatom Lekarne Ljubljana je svoja vrata odprla na današnji dan leta 2016. Ob drugi obletnici jo je poleg predstavnikov največjih verskih skupnosti v Sloveniji obiskala tudi ministrica za delo Anja Kopač Mrak, ki so jo opozorili, da država ni naklonjena plačilu oskrbe ob sklepu življenja, in te nege finančno ne podpira.

Hiša hospic v Ljubljani je zato odvisna od donatorjev. Vodja hiše Tatjana Fink je v pogovoru za naš radio opozorila: "Žal mi je, da država ne prisluhne, - ne potrebam hiše Ljubhospic, - ampak tem ljudem, ki jih hiša oskrbuje. Kajti minljivost trka na vrata vseh. Demografski podatki Slovenije kažejo, ne samo na to, da je za to potreben več kot alarm in da je žalostno, če bomo morali v prihodnje svoja življenja zaključevati v bolnišnicah, ki niso temu namenjene. Želimo si, da bi to bilo tudi eno opozorilo za to, da nekaj naredimo na tem področju. Namreč potrebnih bi bilo kar nekaj takih, podobnih, lahko tudi manjših domov, hiš, ki bodo tako kot v domačem okolju nudile tisto zadnjo varno gnezdo, za tiste, ki doma nimajo te možnosti in njihovo bivanje v bolnici ni več potrebno in to je tudi nekaj na kar bi moralo postajati kulturna našega slovenskega naroda, da smo na koncu lahko z urejenimi simptomi bolezni, se pravi tudi brez bolečin in ob nekomu, ki mu je mar za nas."

Kot je za naš radio še dejala Tatjana Fink, jih pri delu vodi človekovo dostojanstvo, ki ga spoštujejo s čuječnostjo razuma in srca do človekove celovitosti, njegovega telesnega, čustvenega, družbenega ter duhovnega sveta. Svoje poslanstvo izvajajo z nudenjem brezplačne 24-urne sočutne hospic paliativne - blažilne oskrbe hudo bolnim v zadnjem obdobju življenja.


Ne spreglejte: