Ljubljana, sobota, 19. januar 2019, 04:09

Peterle: Hrvaška postavlja pod vprašaj širitveni proces EU na jugovzhodu

Stik Slovenije z odprtim morjem v skladu z arbitražo
Foto © pca-cpa.org

Spor o meji med Slovenijo in Hrvaško je odmeval na februarskem plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta. V Strasbourgu je namreč pred evropske poslance stopil hrvaški premier Andrej Plenković. V svojem govoru o prihodnosti Evropske unije te teme sicer ni omenjal, a se je pozneje odzival na pripombe v razpravi. Svoje je povedal tudi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. Med drugim je pozval k rešitvi. Spomnil je, da je Bruselj ponudil pomoč, a nobena stran ni posegla po njej.

Juncker je znova poudaril, da je spor o meji med Slovenijo in Hrvaško dvostransko vprašanje, a obenem priznal, da je to tudi problem Evropske unije. Zanj sta po njegovih besedah odgovorna Ljubljana in Zagreb, zato ga morata zgladiti. "Zdaj moramo najti kompromis, s katerim bi bili zadovoljni Slovenija in Hrvaška. To sem pripravljen storiti, dovolj poguma imam za to. A ne morem zamižati in reči, da je bilo vse v redu," pa je bil v razpravi jasen Plenković. Tudi na novinarski konferenci s predsednikom Evropskega parlamenta Antoniem Tajanijem je ponovil pripravljenost na dialog.

"Lepo je, da je Plenković govoril o dialogu, a še raje bi videl, če bi govoril o implementaciji odločitve arbitražnega sodišča. Tudi po tej razpravi sem namreč dobil vtis, da so nekateri mislili, da iščemo rešitev za mejo. Ampak rešitev je našlo arbitražno sodišče, ki je nastalo po volji dveh držav," je za naš radio poudaril evropski poslanec iz vrst Evropske ljudske stranke Lojze Peterle. Podobno stališče je bilo slišati tudi iz ust ostalih evropskih poslancev iz Slovenije.

"Hrvaški arbitražna pot očitno ne ustreza, s tem pa postavlja pod vprašaj tudi širitveni proces na jugovzhodu, na kar so nekateri naši kolegi jasno opozorili," je dodal Peterle. Na to je opozoril tudi Juncker. Zagotovil je še, da nobena od držav z Zahodnega Balkana ne bo več vstopila v Evropsko unijo, če prej ne bo rešila vseh težav z mejami. "Igric v slogu, da bomo težave rešili, ko bomo vstopili v Evropsko unijo, ne bo več. Z mano ne več," je bil oster prvi mož Evropske komisije.


Ne spreglejte: