Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

AVDIO: Kako uveljavljati olajšave za vzdrževane družinske člane?

Politika | 04.02.2018, 17:31 Petra Stopar

Zavezanci za dohodnino lahko ta konec tedna morda izkoristijo tudi za razmislek o uveljavljanju olajšav. V ponedeljek, 5. februarja, se namreč izteka rok, do katerega na Finančni upravi (Furs) pričakujejo vloge za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane.

Zavezanci za dohodnino, ki lani med letom niso uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane oz. so jo uveljavljali, a želijo te podatke spremeniti, imajo čas za oddajo vloge do 5. februarja. Tega roka ne smejo zamuditi, saj drugače olajšava pri sestavi informativnega izračuna za leto 2017 ne bo upoštevana.

Ta rok sicer letos velja le za tiste, ki bodo vlogo poslali po pošti oz. jo prinesli na finančni urad. Kdor jo namerava vložiti prek Fursovega informacijskega sistema eDavki, pa bo lahko to storil še vse do 20. februarja. Tisti, ki bodo rok za oddajo vloge vseeno zamudili, bodo morali počakati na informativni izračun dohodnine, nato pa nanj podati ugovor.

Davčne olajšave za vzdrževane družinske člane znižujejo davčno osnovo ter posledično znesek davka, ki ga plača zavezanec. Urejene so progresivno, tako da je olajšava za vsakega naslednjega otroka višja. Za leto 2017 se lahko za enega otroka letna davčna osnova zniža za 2436,92 evra, za drugega otroka za 2649,24 evra, za tretjega otroka za 4418,54 evra in za vsakega naslednjega še za več kot za predhodnega. Posebna olajšava se za istega vzdrževanega družinskega člana prizna samo enemu zavezancu, drugemu pa le morebitna razlika do celotne višine olajšave, če je prvi zaradi prenizke osnove za dohodnino ne more izkoristiti v celoti.

Na Fursu zato zavezancem svetujejo, naj se pred oddajo vloge s svojimi družinskimi člani dogovorijo glede uveljavljanja posebne olajšave, pri tem pa si lahko pomagajo s programom za testni izračun dohodnine, ki je dostopen na njihovi spletni strani. Če se partnerja ne moreta sporazumeti, kdo bo uveljavljal olajšavo za istega vzdrževanega družinskega člana, bodo vsakemu priznali polovico olajšave.

Politika, Sociala
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.