Ljubljana, nedelja, 16. december 2018, 02:12

Obhajamo Dan posta in molitve za mir

Molimo rožni venec
Foto © ARO

"Namenili ga bomo predvsem za prebivalce Demokratične republike Kongo in Južnega Sudana."

Na pobudo papeža Frančiška obhajamo dan posta in molitve za mir, predvsem za Kongo in Južni Sudan. Sveti oče je k temu povabil vse kristjane in tudi vernike drugih ver, in sicer že v nedeljo, 4. februarja, med opoldanskim nagovorom po molitvi angelovega češčenja.

Papež je tedaj svojo odločitev utemeljil z besedami: »Zaradi širjenja tragičnih konfliktnih situacij po različnih predelih sveta vabim vse vernike na poseben Dan molitve in posta za mir, in sicer 23. februarja, na petek prvega postnega tedna. Namenili ga bomo predvsem za prebivalce Demokratične republike Kongo in Južnega Sudana. Kakor tudi ob podobnih drugih priložnostih, vabim tudi nekatoliške in nekrščanske brate in sestre, da se pridružijo tej pobudi na način, ki je zanje najprimernejši, vendar tako, da bomo vsi skupaj.«

Omenjeni državi sta politično nestabilni, medetnične napetosti pa se pogosto sprevržejo v pravo državljansko vojno. V Kongu do nasilja prihaja zaradi nenehnega prestavljanja predsedniških volitev. V Južnem Sudanu zaradi političnih nasprotij, vojne, suše in gospodarske krize, v težkih humanitarnih razmerah živi 7 milijonov ljudi, torej več kot polovica državljanov.

Predsednik Slovenske škofovske konference nadškof Stanislav Zore je določil, da se danes pri vseh svetih mašah v Sloveniji k prošnjam za vse potrebe doda prošnji za spravo in mir med prebivalci Konga in Južnega Sudana, ter za spreobrnjenje src ljudi, predvsem državnih voditeljev. V baziliki Marije Pomagaj na Brezjah bo molitev potekala od konca večerne svete maše do polnoči.


Ne spreglejte: