Ljubljana, petek, 14. december 2018, 02:40

Turistični vodniki svoj dan obeležujejo z vodenji po Sloveniji

Bled
Foto © www.sava-hotels-resorts.com

Na današnji mednarodni dan turističnih vodnikov so po državi pripravili številna brezplačna vodenja. Tako si je bilo mogoče ogledati nekatera mesta, med njimi Ljubljano, Maribor, Piran, Kranj in Bled. Namen omenjenih ogledov pa je seznaniti domačine s pomembnostjo dela turističnih vodnikov kot ambasadorjev destinacije, pa tudi predstavitev kulturne in naravne dediščine lokalnega okolja.

Turistični vodniki imajo razgibano pa tudi zanimivo delo. Za njihov poklic je bistveno, da so dobro opremljeni z informacijami o destinaciji, ki jo predstavljajo, vendar pa po besedah vodnice pri agenciji Quo Vadis Alenke Pavlica to ni dovolj. Po njenih besedah lahko po določenem kraju vodiš, če ga imaš rad in ga spoštuješ, si se o njem pripravljen veliko naučiti in če si o njem pripravljen deliti tudi lastne izkušnje.

Pavlica pravi, da je posameznik, ki vodi po nekem kraju ambasador destinacije in lahko pokvari izkušnjo obiskovalcev, kar jih lahko odvrne od ponovnega obiska ali da obisk priporočijo drugim. »Človek, ki govori o nekem kraju, je tisti, ki vedno znova vabi ljudi, da pridejo nekaj pogledat,« pojasnjuje.

Predstavnica agencije Aritours Slavica Arih pravi, da je za delo vodnika pomembna kombinacija znanj. »Biti vodnik ne pomeni samo, da se nekaj naučiš, da obvladaš neko tematiko, da predavaš ljudem, ampak predvsem da jim vse skupaj predstaviš preko zgodb primerov in tudi da jih povežeš.«

Posebni izziv za turistične vodnike predstavlja tudi internet, ki turistom ponuja vrsto informacij o destinaciji. Vodnik pri Kompasu Vladimir Petvar pravi, da se trudijo biti zanimivi in predstaviti informacije »na način, da je ljudem čim bolj prijazno in čim bolj razumljivo«. Ob tem pojasnjuje še, da na internetu najdemo zelo suhoparne informacije, ki jih dobri vodniki podkrepijo z anekdotami in zgodbami kraja.

Za delo vodnika je sicer potrebno opraviti poseben izpit, občine, regije in države pa lahko na posameznih območjih dodatno regulirajo njihovo delo.


Ne spreglejte: