Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Ob drugi obletnici Hišo Ljubhospica obiskali predstavniki največjih verskih skupnosti

| 13.02.2018, 16:04

Hiša Ljubhospica praznuje 2. obletnico delovanja. Ob tej priložnosti so jo obiskali ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore, mufti islamske skupnosti Nedžad Grabus ter ljubljanski paroh in starešina Srbske pravoslavne Cerkve Aleksandar Obradović. Na srečanju so spregovorili o delu na področju duhovnosti v hiši v preteklem letu in o njenem pomenu ob koncu življenja na sploh.

Obdobje konca življenja je čas poslavljanja, zaključevanja odnosov, je čas slovesa. To nam pove, da je umiranje mnogo več kot samo medicinski proces, je zapisano na spletni strani Ljubhospica. Kako pomembna je podpora verskih skupnosti pri njihovem delovanju smo vprašali Marjana Sedeja, direktorja Lekarn Ljubljana, ki poleg donatorjev prispevka levji delež za delovanje hiše, kje je oskrba brezplačna. "Duhovna oskrba v hiši Hospic enako pomembno vlogo, isti nivo, kot je to za medicinsko ali socialno oskrbo," je dejal. Vodja hiše Tatjana Fink pa dodala: "Predstavniki največjih verskih skupnosti so velika podpora delovanju te hiše predvsem tudi zato, ker je duhovnost v odskrbi nekoga, ki se poslavlja velikega pomena."

Z občudovanjem in hvaležnostjo spremljamo delo teh ljudi in ga podpiramo je dejal predsednik slovenske škofovske konference nadškof Stanislav Zore: "Ko se človek skuša vživeti v življenje, v delo, v skrb in vse odnose, ki se v tem domu odvijajo, potem nad tem lahko dejansko samo strmiš."

Delo sodelavcev in prostovoljcev Ljubhospica je po besedah muftija Nedžada Grabusa poslanstvo. "Res smo jim hvaležni in prosim Boga, da vse tiste, ki delajo v tej hiši, da jim podari veliko notranjega miru in moči, da vztrajajo pri svojem delu."

Da bi bilo potrebnih v Sloveniji več tovrstnih hiš pa je dejal ljubljanski paroh Aleksandar Obradović. "Prepričan sem, da bi svet bil veliko bolj vesel in boljši, če bi bilo v njem vse več takšnih hiš kot je Ljubhospic."

Na srečanje so bili povabljeni tudi predstavniki Evangeličanske Cerkve v Sloveniji, vendar je škof Geza Filo zaradi bolezni ostal doma, po telefonu pa nam je o poslanstvu Ljubhospica dejal: "Smrt je še vedno tabuizrana in prav duhovniki in Cerkve imamo tukaj veliko poslanstvo kot pomoč pri detabuizaciji smrti."

Čeprav je dostojanstveno umiranje temeljna človekova pravica, stacionarni hospic v Sloveniji še vedno ni umeščen v državni načrt paliativne oskrbe in zato ni upravičen do javnih sredstev.

Jutrišnjo 2. obletnico delovanja bodo zaznamovali tudi z odlično glasbo. Ob 16. uri jih bosta obiskala fanta iz dueta Batista Cadillac.

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...