Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Charles Scicluna (foto: VaticanNews)
Charles Scicluna

Spolne zlorabe v Čilu: Scicluna začenja preiskavo

Svet | 17.02.2018, 07:00 Marta Jerebič

Vatikanski preiskovalec za področje spolnih zlorab malteški nadškof Charles Scicluna je začel svojo misijo v zvezi s primerom čilskega škofa Bárrosa, ki ga obtožujejo prikrivanja spolnih zlorab. Danes se bo v New Yorku srečal z glavno pričo, v torek pa ga pričakujejo na nunciaturi v Čilu. Poročilo papežu naj bi oddal 26. februarja.

Papežev odposlanec bo preiskoval t. i. primer Barros, škofa iz Osorna, ki ga Juan Carloz Cruz, Jose Andres Murillo in James Hamilton obtožujejo, da je bil nekajkrat prisoten, ko jih je duhovnik Fernando Karadima zlorabljal.Cruz živi v ZDA, zato se bo znjim srečal v New Yorku.

Sciclunova misija bo torej osredotočena samo na Barrosa in ne na Karadimo, ki je bil že obsojen tako s strani čilskih sodišč kot tudi Svetega sedeža.

Pri svoji nalogi se bo tako osredotočil na dve ključni vprašanji: Na eni strani bo preučil trditve omenjenih treh tožnikov proti trditvam škofa, ki se opredeljuje za nedolžnega. Na drugi strani bo prisluhnil skupnosti v škofiji Osorno.

Najmanj polovica vernikov že tri leta zavrača Barrosovo imenovanje. Nedavno so ga v nekem svetišču znova izžvižgali, številni so cerkev zapustili, ko so se zavedli, kdo mašuje. Nobena škofija ne more v nedogled delovati v takšnem polemičnem vzdušju, ko se pogosto zgodi, da pride celo do nasilja med verniki in policijo, ki mora zaščititi škofa.

Scicluna bo združenju laikov prisluhnil 21. februarja na nunciaturi v Santigau, ki je združenju naročila, naj iz skupine izbere največ pet predstavnikov.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.