Ljubljana, petek, 18. januar 2019, 00:53

V spomin: Angela Tomanič (29. 4. 1937 - 14. 1. 2018)

Angela Tomanič
Foto © Župnija Šenčur

"Niti v trenutkih, ko jo je bolezen zmagovala, ni izgubila vedrine in dobre volje."

Angelo Tomanič, odlično organistko, zborovodkinjo Škrjančkov, komornega zbora Gallus in Kancijanovih otrok v župniji Kranj in še bi lahko naštevali, smo pred mikrofon povabili konec avgusta pred štirimi leti. Ko je po prvem težjem obdobju boja s hudo boleznijo toliko prišla k sebi, da je z veseljem privolila v pogovor.

Bolezen se je za nekaj časa potuhnila. A to gospe Angeli veselja ni vzelo. Še več - tudi orgle je še lahko igrala. Hodila na sprehode in poslušala glasbo. In Radio Ognjišče, ki mu je hvaležnost izrekla tudi v zadnjem pogovoru, ki ga je imela za naše poslušalce.

Po diplomi iz romanistike na Filozofski fakulteti je na ljubljanski Akademiji za glasbo končala tudi podiplomski študij. Izpopolnjevala se je na mnogih mojstrskih tečajih po Evropi, na Univerzi za glasbo v avstrijskem Gradcu pa je opravila triletni študij orgelske interpretacije. Po prvem samostojnem koncertu pri Sv. Jožefu nad Celjem je vstopila v svet koncertov doma in po svetu. Od leta 1971 je poučevala na Orglarski šoli v Ljubljani. Deset let je vodila orgelski razred tudi v Celovcu. Na Radiu Slovenija je deset let vodila oddajo Orgelska glasba. Izdala je Šolo za orgle v treh zvezkih in Bachove orgelske skladbe, v samozaložbi tudi več kaset in zgoščenk in s tem uresničila svojo veliko željo, da bi se v slovenskem prostoru širilo igranje orgel.

Bila je soseda Radia Ognjišče in je v naše prostore večkrat prinesla kakšno obvestilo o koncertu, na katerem bodo nastopili njeni pevci ali ona sama. Njenega obiska sem bila vedno vesela, ker je s seboj prinesla neko žlahtnost, ki se je bodo spomnili vsi, ki so jo vsaj malo poznali.

V oddaji Naš gost je z nami delila svoje spomine na otroška in leta in življenjsko pot. Kar nas lahko še danes opogumi je to, da niti v trenutkih, ko jo je bolezen zmagovala, ni izgubila vedrine in dobre volje.
Naj počiva v miru Božjem.


Ne spreglejte: