Ljubljana, sobota, 19. januar 2019, 03:11

Papež: Ne moremo ’normalizirati’ nasilja nad ženskami

Papež na srečanju s prebivalci perujske Amazonije
Foto © vaticannews.va

Papež se je po srečanju z avtohtonimi prebivalci v Puerto Maldonadu srečal tudi z drugimi prebivalci perujske Amazonije. Znova je obsodil izkoriščanje zemlje in nasilje nad ženskami ter nebrzdano potrošništvo.

Papež je obsodil načrte nekaterih, ki mislijo, da to območje lahko nebrzdano izkoriščajo.

»Treba je z vso močjo poudariti: niste nikogaršnja zemlja. Ta zemlja ima imena, ima obraze, ima vas … Ta zemlja ni sirota, ampak zemlja, ki ima Mater! In če ima mater, ima tudi otroke, družino, skupnost.«

Težave zaradi tega ne izginejo, se pa zagotovo najde moč za soočanje z njimi na drugačen način, je dejal papež in ob tem obsodili potrošniško miselnost, izkoriščanje zemlje do neuporabnosti, delavsko suženjstvo in nasilje nad ženskami.

»Ne moremo »normalizirati« nasilja do žensk in podpreti kulture, ki ne sprejema vlogo ženske kot protagonistke po naših skupnostih. Ni nam dovoljeno gledati »z druge strani« in tako dopustiti, da so številne ženske, še posebej mladostnice, poteptane v svojem dostojanstvu.«

Papež je omenil še ljudi, ki so z upanjem v boljše prihodnosti prišli iskat zlato v Amazonijo. Toda zlato lahko postane lažni bog, ki zahteva človeške žrtve, je opozoril in dodal, da taki lažni bogovi pokvarijo tako osebe kot institucije in uničijo tudi gozdove. Takšne demone pa, kot je dejal že Jezus, lahko izženemo le z veliko molitve. Papež je ob koncu nagovora prebivalce Amazonije pozval, naj ljubijo zemljo in jo čutijo za svojo.

 


Ne spreglejte: