Ljubljana, sobota, 20. oktober 2018, 06:31

Papež zapornicam: Izgubiti svobodo ne pomeni izgubiti tudi dostojanstva

Papež pozdravlja zapornice
Foto © Vatikan

Papež se je včeraj srečal tudi s približno 600 zapornicami in njihovimi otroki. Zatrdil jim je, da izgubiti svobodo ne pomeni izgubiti tudi dostojanstva. Obenem pa jih je povabil, naj gredo vedno naprej ter gradijo prihodnost za svoje otroke in celotno družbo.

»Nihče ni predmet, vsi smo ljudje«, je zapornicam zatrdil sveti oče in dodal: »Ne pustimo, da nas popredmetijo: nismo številke, jaz nisem zapornica ta in ta številka, ampak sem oseba. To pa rojeva upanje«, je zbranim zapornicam, ki so mu ganjene prisluhnile, dejal papež Frančišek.

Njegove besede je potrdila odgovorna za zapor sestra Nelly Leon, ki je dejala, da na tem kraju pričujejo, da življenje zmaguje nad smrtjo, dobro nad zlim in poštenost srca nad sebičnostjo. Predstavnica zapornic pa je papeža prosila, naj posreduje za bolj pravičen sistem, ki bo pozoren na zapornice, ločene od svojih otrok.

Tudi sveti oče je izpostavil njihovo materinstvo, ko je dejal, da prav zato, ker so matere, znajo rojevati prihodnost ne le zanje, ampak tudi za njihove otroke in za vso družbo. Izgubiti svobodo namreč po njegovih besedah ne pomeni izgubiti tudi dostojanstvo.

Vedno je mogoče stvari spremeniti na bolje, je prepričan papež. Vsak trud za boljši jutri pa bo po njegovih besedah bogato poplačan. Zbranim zapornicam je še dejal, da se morajo pripravljati na ponovno vključitev v družbo in to od družbe tudi zahtevati. Zapor je namreč prevečkrat omejen le na kazen.

Zaposlene v zaporu pa je Frančišek povabil, naj svoje delo opravljajo z dostojanstvom. "Tako se bo dostojanstvo širilo, saj je nalezljivo: dostojanstvo rojeva dostojanstvo", je zatrdil.

Dodajmo še to, da je v prenapolnjenih zaporih v Čilu skoraj 50 tisoč zapornikov.

Papež na srečanju z zapornicami
Papež na srečanju z zapornicami


Ne spreglejte: