Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Stavba na Cankarjevi 1 v Ljubljani, kjer domuje SSK (foto: ARO)
Stavba na Cankarjevi 1 v Ljubljani, kjer domuje SSK

SSK naj ostane v sedanjih prostorih

Slovenci po svetu | 19.01.2018, 14:33 Matjaž Merljak

V državnem zboru v Ljubljani je včeraj (v četrtek, 18. januarja 2018) potekala nujna skupna seja parlamentarnih odborov za notranje zadeve in za kulturo ter komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu. Seja je bila sklicana na zahtevo poslanske skupine SDS, saj vlada želi Svetovni slovenski kongres SSK preseliti iz dosedanjih prostorov v središču mesta. Za pojasnila smo poklicali poslanca SDS dr. Vinka Gorenaka.

Sogovornik meni, da je nedopustno, da vlada želi iz sedanjih prostorov, ki so na ugledni lokaciji v središču mesta, preseliti SSK, ki je tista institucija, ki predstavlja srce slovenstva, ne le tega doma, ampak tudi tiste izven Slovenije, kjer živi pol milijona naroda. "Ti ljudje so 1991 izjemno podprli osamosvojitev, tudi podprli so obnovo prostorov, kjer je SSK danes," pravi dr. Gorenak. Dodaja, da novi prostori niso primerljivi s sedanjimi, saj so manjši in so izven središča mesta. Najbolj pa ga preseneča, da želi vlada te prostore nameniti Banki Slovenije v protokolarne namene. Ta ustanova ima že zdaj eno najuglednejših lokacij v središču mesta, je pa z vstopom v evro območje izgubila večino pristojnosti, ki jih take banke imajo. Sicer nič nima proti takim prostorom Banke Slovenije na Cankarjevi 11, a naj tam ostane SSK.

Po Gorenakovih besedah je bila razprava relativno pompozno usmerjena, le poslanci SDS in NSi so zagovarjali, da SSK ostane v sedanjih prostorih na Cankarjevi 1, koalicijski poslanci so zagovarjali rešitev, naj se sporazumno dogovorijo. Skepi, ki jih je SDS predlaga, niso bili sprejeti, ampak le sklep, da naj vlada najde ustrezno lokacijo. Dr. Gorenak še dodaja, da je postopek še v taki fazi, da se da namere spremeniti. Zadevo lahko ustavi predsednik vlade, a naš sogovornik tega ne pričakuje, po njegovem je izhod v sili le minister za zunanje zadeve g. Erjavec, ki lahko postopek prepreči.

Dr. Gorenak meni, da glede na položaj, na zgodovino, na doprinos k osamosvojitvi Slovenije ohranitev prostorov SSK na Cankarjevi 1 v Ljubljani moralna pravica tega društva.

Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.