Alen SalihovićAlen Salihović

Ljudmila Novak odstopila kot predsednica NSi, do kongresa bo stranko vodil Matej Tonin

| 31.01.2018, 21:18

Potem, ko so se v medijih pojavili napadi, predvsem iz stranke, na predsednico NSi Ljudmilo Novak, je ta danes odstopila, kljub temu, da je dosegla na predsedniških volitvah boljši rezultat kot stranka na zadnjih parlamentarnih volitvah. Stranko bo tako na volitve junija kot vršilec dolžnosti predsednika vodil vodja poslanske skupine Matej Tonin, so nam potrdili v stranki.

Do menjave naj bi prišlo drevi na svetu stranke na Brezovici pri Ljubljani, nam je potrdil poslanec Jernej Vrtovec. Dodal je še, da je za spremembo glasovalo 47 svetnikov NSi.

"Strank je veliko, a le eni smo krščanski demokrati. Želim si, da bi to stranko peljali naprej v nove zgodbe," je ob odstopu dejala Novakova. Ob tem je prepričana, da z novo ekipo pride tudi nova energija. Tonin se je Novakovi zahvalil za vodenje stranke, ob tem pa izpostavil, da ji je uspelo nekaj, kar ni uspelo še nikomur. Izvenparlamentarno stranko je namreč popeljala nazaj v parlament, je dejal. Ob tem je poudaril, da ostaja zvest vrednotam krščanske demokracije, za prihodnost pa si želi modernizirati stranko.

V.d. predsednika je v svojo ekipo izbral dva nova podpredsednika, in sicer Marijo Rogar in Valentina Hajdinjaka. Glavni tajnik ostaja Robert Ilc, predsednik sveta pa Matjaž Trontelj. Vodja poslanske skupine je postal Jožef Horvat, mednarodni tajnik pa Federico Victor Potočnik, sporočajo iz NSi.

Več naj bi javnosti predstavili na jutrišnji novinarski konferenci v Ljubljani. 

Novakova je o pritiskih nanjo, predvsem pa o vodenju stranske spregovorila tudi v decembrskem pogovoru o na Radiu Ognjišče, ki mu lahko prisluhnete ob strani novice. Sicer pa je na vprašanje ali razmišlja o odhodu iz politike je dejala: „Vesela sem, da so mnogi državljani rekli, tako v stranki kot naši volivci in nestrankarski ljudje, da sem dobro zastopali vrednote krščanske demokracije. Naše vrednote. Da sem dostojno nastopala, povedala, zagovarjala tudi njihovo mnenje, in to mi veliko pomeni. Ni vse vedno v glasovih ampak tudi to je pomembno, kakšen vtis človek pusti in kakšno mnenje imajo o kom ljudje. Seveda pa smo v stranki želeli, da bi bil ta rezultat boljši, ampak glede na vse okoliščine lahko rečemo, da je bil na koncu rezultat dober. Vedno pa razmišljamo, kako bi lahko stranka napredovala, ker krščanska demokracija, ki ima dober program, ki ima ljudi, ki zagovarja prave stvari, bi morala v Sloveniji imeti tudi večjo težo, zato se tudi mi pogosto sprašujemo, kaj delamo narobe in kaj bi morali narediti drugače in kako bi lahko bili uspešni. Večjo podporo kot ima neka stranka lažje potem izvaja svoj program in lažje narediti tisto kar ocenjuje, da je dobro in prav. Tako, da se o tem seveda sprašujemo. Tudi sedaj po predsedniških volitvah in pred strankarskimi volitvami, ki so pa najpomembnejše dejanje v strankarski politiki.“

„Politika zagotovo ni moja prva ljubezen, sem se pa dala na razpolago že leta 2001, ko sem pristala, da sem kandidirala na lokalnih volitvah in postala županja in potem se je ta moja poklicna politična pot nadaljevala. Kar sem mogla sem za to državo na različnih področjih skušala narediti. Seveda pa je od volivcev odvisno ali mi bodo na naslednjih volitvah še dali svoj mandat in bom ponovno izvoljena za poslanko, če bo stranka dobila višjo podporo, da se poteguje tudi za vlado, je tudi to mogoče. Zavedam pa se, da se enkrat ta politična kariera konča. In jaz bom zelo vesela, ko se bom lahko bolj posvetila svoji družini. Sem vesela, saj v teh dneh okrog božiča pričakujemo šestega vnuka,“ je za Radio Ognjišče dejala Ljudmila Novak.

Kdo je Ljudmila Novak?

Ljudmila Novak se je rodila leta 1959 v Mariboru. Svoje otroštvo je preživela na Zgornji Velki v Slovenskih goricah, kjer je med letoma 1966 in 1974 obiskovala osnovno šolo. Po zaključeni osnovni šoli se je vpisala na Prvo gimnazijo Maribor. Na gimnaziji je maturirala leta 1978 in se vpisala na Filozofsko fakulteto v Ljubljani ter diplomirala iz slovenskega in nemškega jezika. Leta 1988 je pridobila FIBO kvalifikacija za delo z gibalno oviranimi osebami.

Poklicna pot

Med letoma 1983 in 1985 je Ljudmila Novak kot profesorica slovenskega in nemškega jezika s književnostjo poučevala v Srednješolskem centru Murska Sobota, nato pa eno leto v Dekliškem vzgajališču Višnja Gora, kjer je bila tudi vodja srednje šole. Od leta 1986 do leta 2004 je slovenski in nemški jezik s književnostjo poučevala v Zavodu za usposabljanje invalidne mladine Kamnik.

Politična pot

Ljudmila Novak je svojo politično pot začela z vstopom v Novo Slovenijo – krščansko ljudsko stranko, leta 2000. Med leti 2000 in 2004 je bila članica sveta stranke. Leta 2001 so ji občani Moravč zaupali mesto županje. Župansko funkcijo je opravljala do leta 2004, ko je bila na prvih evropskih volitvah v Sloveniji na listi Nove Slovenije izvoljena v Evropski parlament. Od leta 2001 do 2002 je bila članica predsedstva Skupnosti občin Slovenije. V letu 2004 je postala tudi predstavnica občine Moravče v Združenju podeželskih občin EU. Med letom 2001 in 2004 je bila članica Kongresa lokalnih skupnosti Sveta Evrope. Na 2. rednem kongresu NSi v Novi Gorici je postala podpredsednica Nove Slovenije. Leta 2008 pa je bila na predčasnem volilnem kongresu NSi izvoljena za predsednico Nove Slovenije.

Ljudmila Novak
Ljudmila Novak © ARO/Rok Mihevc
Junija 2004 je bila Ljudmila Novak izvoljena za evropsko poslanko. V Evropskem parlamentu je tako bila članica Odbora za kulturo in izobraževanje in članica delegacije pri Skupni parlamentarni skupščini AKP-EU. Prav tako je bila tudi nadomesta članica v Odboru za regionalni razvoj. Podrobneje si njene aktivnosti v Evropskem parlamentu pogledate tukaj ali pa nawww.ljudmilanovak.org.

Na državnozborskih volitvah leta 2008 je NSi dosegla 3,40 odstotkov glasov in tako ni prestopila parlamentarnega praga. Po razglasitvi rezultatov je z mesta predsednika NSi odstopil dr. Andrej Bajuk, izvršilni odbor NSi pa je imenoval podpredsednico Ljudmilo Novak za vršilko dolžnosti predsednika do izrednega volilnega kongresa. Delegatke in delegati so nato na izrednem volilnem kongresu 15. novembra v Ljubljani za novo predsednico izvolili Ljudmilo Novak.

Leta 2009 so bile na vrsti volitve v Evropski parlament, na katerih je Nova Slovenija dosegla 16,58 % in se uvrstila na 3. mesto in tako dobila en mandat v Evropskem parlamentu, ki ga je zasedel prvi na listi NSi Lojze Peterle; Ljudmila Novak je bila druga na listi NSi.

4. december 2011 je za NSi in Slovenijo postal zgodovinski dan, saj je NSi, pod vodstvom Ljudmile Novak, kot prvi stranki na predčasnih volitvah v DZ RS uspelo vrniti v državni zbor. Z rezultatom 4,88 odstotkov oz. 53.758 glasov je bila v DZ RS izvoljena tudi predsednica stranke Ljudmila Novak. DZ RS se je sestal na svoji konstitutativni seji 21. decembra 2011 na kateri je je s 70 glasovi poslank in poslancev izvolil predsednico NSi in poslanko Ljudmilo Novak za podpredsednico Državnega zbora RS. 10. februarja 2012 je bila v DZ RS potrjena kot članica 10. slovenske vlade in sicer kot ministrica za Slovence v zamejstvu in tujini. Decembra 2012 je v Vipavi potekal 6. kongres NSi na katerem je bila ponovno z veliko podporo predstavnikov izvoljena na mesto predsednice stranke.

Leto 2014 je bilo volilno leto, saj so najprej sledile volitve v Evropski parlament, na katerih je kot kandidatka sodelovala tudi Ljudmila Novak, sledile so državnozborske volitve julija 2014, kjer je bila za poslanko ponovno izvoljena Ljudmila Novak. Pod vodstvom Novakove, pa je NSi dobila najboljši rezultat na lokalnih volitvah oktobra 2014, po letu 2002. Novembra 2016 je bil na jubilejnem 10. kongresu NSi zaupan še en mandat predsednice stranke, lani pa se je podala v tekmo za predsednico države.

Ljudmila Novak v studiu Radia Ognjišče
Ljudmila Novak v studiu Radia Ognjišče © ARO
Ljudmila Novak je že več kot 30 let je poročena z možem Romanom, s katerim imata tri otroke in pet vnukov. Aktivno govori nemško, angleško in hrvaško ter pasivno francosko in italijansko.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...