Petra StoparPetra Stopar

Črnčec o tem, da SOVA stavka že drugi meseca: Lahko smo vsi skupaj zaskrbljeni

| 18.01.2018, 14:23

Uslužbenci Slovenske obveščevalne varnostne agencije stavkajo že drugi mesec. Da bi se to vprašanje moralo čim prej rešiti, predvsem zaradi varnosti državljanov nam je po telefonu dejal strokovnjak za varnostna vprašanja Damir Črnčec. Sicer še danes ni povsem jasno, na kakšen način stavkajo slovenski vohuni, tednik Reporter pa je ob tem pisal tudi o političnih ozadjih stavke, saj naj bi šlo za napad kadrov, zvestih SD in Zoranu Jankoviću, na predsednika vlade Mira Cerarja.

Nekdanji direktor Slovenske obveščevalne varnostne agencije Črnčec je ob prvem odzivu, ko je izvedel za stavko to komentiral z besedo: "bizarno". "Sedaj pa, ko minevata kmalu že dva meseca, smo pa lahko vsi skupaj zaskrbljeni nad tem v kakšnem stanju je ta naša SOVA, kaj to pomeni za varnost nas državljanov. Seveda se mi zdi popolnoma neodgovorno in neseno, da se ta zadeve ne zapre čim prej. Vsekakor pa odpira vprašanja ali je to predmet neke vrste politizacije v tem predvolilnem času in zanesljivo si želim, da se tudi v prihajajoči politični kampanji stranke zelo jasno opredelijo do tega, kako s to agencijo in kako tudi z našim nacionalno varnostnim sistemom v prihodnje."

O ozadjih stavke do katere je prišlo zaradi slabih plač in delovnih pogojev, je že decembra pisal tednik Reporter. Po njihovih informacijah naj bi šlo pri stavki za napad kadrov, zvestih SD in Zoranu Jankoviću, na predsednika vlade Mira Cerarja. Kot so zapisali naj bi glavno vlogo pri tem imela predsednica sindikata Andreja Škoflek, ki je v Sovi še iz časov nekdanje SDV, zveza z SD naj bi bil bivši šef Sove Stane Štemberger, zveza z Jankovićem pa šefinja kadrovske službe, ki naj bi prišla direktno iz Mestne občine Ljubljana, še piše tednik Reporter.

In kako stavkajo v Sovi. To ni povsem jasno, smo pa na vlado naslovili vprašanje, kako daleč so z dogovorom. Kot so za naš radio odgovorili na Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji ta "naloge, pomembne za nacionalno varnost in druge interese države, opredeljene v prvem in drugem odstavku Zakona o Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (povezava na ZSOVA), tudi med stavko izvaja nemoteno, v skladu z določili 36. člena ZSOVA, v katerem je sicer ustavno zagotovljena pravica delavcev do stavke omejena." O tem, kako daleč so s pogovori pa dodali: "Pogovori vodstva agencije s predstavniki sindikata še niso zaključeni."

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.