Ljubljana, petek, 18. januar 2019, 00:19

Papež v Amazoniji za zaščito življenja, okolja in kultur

Papež s staroselci Amazonije
Foto © vaticannews.va

Papež je v Peru prispel v četrtek zvečer, prva uradna srečanja pa je imel v petek. A za razliko od drugih dosedanjih njegovih obiskov prvi nagovor ni bil namenjen predstavnikom oblastem, ampak se je najprej srečal z avtohtonimi prebivalci Amazonije. Sredi džungle v kraju Puerto Maldonado je pozval k zaščiti življenja, okolja in kultur.

Srečanje s staroselskimi prebivalci se je začelo z naštevanjem prisotnih več kot 20ih avtohtonih skupin. Približno 4 tisoč predstavnikov je papeža kljub vročini že od zore čakalo v športnem centru, ob prihodu pa so ga pozdravili s plesom in petjem.

Zakonski par Hector in Yésica iz enega od plemen sta papežu pojasnila, da se prvotni prebivalci Amazonije počutijo kot žrtve dvojnega preganjanja: njihovo zemljo izkoriščajo in onesnažujejo, njihov način življenja in kulture je ogrožen in nespoštovan. »Prosimo vas, da nas branite. Drugi nas vidijo kot šibke in nam na različne načine poskušajo odvzeti zemljo. Želimo, da se naši otroci učijo, vendar ne želimo, da šola izbriše naše tradicije, naše jezike. Ne želimo izgubiti modrosti naših prednikov.«

Papež obsodil prisilno sterilizacijo žensk

Potem ko so prisotnim razdelili izvod papeževe okrožnice Laudato si’, prevedene v krajevne jezike, je besedo prevzel papež in dejal, da prvotna ljudstva Amazonije verjetno nikoli niso bila tako zelo ogrožena na svojih ozemljih kot danes, ko je to območje onesnaženo ter podvrženo gospodarskim interesom zaradi izkoriščanja nafte, plina, zlata ali gozda. Opozoril je tudi na suženjsko delo in spolne zlorabe.

»Nasilje nad najstniki in ženskami je krik, ki se dviga v nebo ... Ne poglejmo stran … to vprašanje zadeva vse nas! ... Treba je povzdigniti glas proti pritiskom nekaterih mednarodnih organizacij, ki v določenih državah spodbujajo politiko sterilizacije. Še posebej so zagrizene pri staroselcih. Vemo, da pri njih spodbujajo sterilizacijo žensk, včasih tudi brez njihovega vedenja.«

Papež je tako posvaril pred ideološko kolonizacijo, zamaskirano z napredkom, ki počasi zapravlja kulturno identiteto ter vzpostavlja uniformno miselnost, ki je zato tudi šibka. Frančišek je ob tem poudaril, da si je treba prizadevati za priznanje staroselskih ljudstev in za dialog z njimi ter omenil škofovsko sinodo za Amazonijo, ki jo je sklical za leto 2019.


Ne spreglejte: