Ljubljana, petek, 18. januar 2019, 00:43

Papež v Čilu: Santiago

Papež pozdravlja mlade pred nunciaturo v Čilu
Foto © vaticannews.va

Papež Frančišek je ponoči po našem času prispel v Čile, kjer so ga na letališču sprejeli politični in cerkveni predstavniki. Preden je prispel na nunciaturo, kjer bo bival v teh dneh, se je ustavil še v župniji, kjer je pokopan msgr. Enrique Alvear Urrutia, poznan kot škof revnih. Prva uradna srečanja ima danes, ko se mudi v prestolnici Santiago. Vabljeni k spremljanju.

Opravičilo za spolne zlorabe

Dopoldne po krajevnem času je nagovoril predstavnike oblasti in se srečal s predsednico države. Prosil je odpuščanja za spolne zlorabe otrok s strani duhovnikov. Več o tem na tej povezavi.

Sejte mir z bližino ljudem!

Papež je pri sveti maši Čilence pozval, naj si prizadevajo za spravo in mir. Več o tem na tej povezavi.

Popoldne bo obiskal ženske zapornice ter nagovoril duhovnike in škofe, zvečer pa se bo zasebno srečal še s čilskimi jezuiti.

Sv. Albert Hurtado

Srečanje z jezuiti bo potekalov svetišču sv. Alberta Hurtada. Ta je posebno pozornost namenjal osebam, ki so bile najbolj potrebne pomoči, odrinjenim na rob in osamljenim. Z darovi dobrotnikov in z dejavnim sodelovanjem zaposlenih laikov je odprl sprejemno hišo za fante, nato za žene in otroke. Tako zasnovane in vodene hiše so se množile, v nekaterih primerih so nastali centri za rehabilitacijo, v drugih obrtne šole. P. Hurtado je umrl leta 1952, po hudi bolezni, star 51 let. Papež Janez Pavel II. ga je leta 1994 razglasil za blaženega, papež Benedikt XVI. pa leta 2005 za svetnika. Svetišče sv. Alberta Hurtada so odprli leta 1995, v grob svetnika pa so položili tudi nekaj prsti iz vseh regij Čila, s čimer so želeli simbolično izraziti naklonjenost vseh vernikov v državi. V bližini svetišča se nahaja spominski muzej p. Hurtada, ki med drugim hrani tudi t.i. »zeleni kamionček«, s katerim je tistim, ki so bili izključeni na obrobje, prinašal, kar so potrebovali.

P. Herrera: Čilska družba je jezna ne samo na Cerkev, ampak na vsakogar

Tiskovni predstavnik čilske komisije za papežev obisk p. Felipe Herrera, je za portal Vatican News povedal, da se država nahaja v razmerah velikih družbenih nepravičnosti. Izpostavil je predvsem problem velikih razlik med bogatimi in revnimi ter spolne zlorabe mladoletnih. Družba je zato danes jezna, ne samo na Cerkev, ampak na vsakega. P. Herrera je dejal, da potrebujejo mir, a ga ne bodo dosegli brez pravičnosti. Mir je dar, ki ga morajo sprejeti in najboljši način za to je, da delajo za pravičnost. To je sporočilo, ki ga prinaša papež Frančišek, je dejal.

Več o papeževih današnjih nagovorih sledi v prihodnjih urah ...


Ne spreglejte: