Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Eksplozija v centru za distribucijo plina na vzhodu Avstrije zahtevala življenje

Svet | 12.12.2017, 19:57

V največjem centru za distribucijo zemeljskega plina v Avstriji je odjeknila eksplozija, nato je izbruhnil požar. Na kraj nesreče so prihitela številna gasilna vozila in reševalna helikopterja. Umrl je en človek, 21 ljudi je ranjenih, vsi so že v domači oskrbi. Najverjetneje je šlo za posledico tehnične napake, kar je najprej sporočila policija in nato državna obveščevalna služba.

Do eksplozije naj bi prišlo na delu plinovoda, ki teče na površju in so ga že tudi izolirali. Eksplozija je odjeknila zgodaj dopoldne, požar, ki je nato izbruhnil, je zajel šest stavb, ki so skoraj povsem zgorele. Pogasili so ga popoldne, zdaj odstranjujejo posledice.

Iz avstrijske obveščevalne službe so sporočili, da za zdaj ni znakov, da je šlo za mednarodni napad ali drugo kaznivo ravnanje. Izključili so tudi možnost terorističnega ozadja.

Center za distribucijo zemeljskega plina v kraju Baumgarten an der March vzhodno od Dunaja blizu meje s Slovaško je eden najpomembnejših na stari celini. Od tam zemeljski plin distribuirajo tudi v Nemčijo, Italijo, Francijo, Hrvaško, Madžarsko in Slovenijo. Nacionalna oskrba z njim je za zdaj pokrita, tranzit v smeri juga in jugovzhoda je do nadaljnjega okrnjen, tako tudi sistem prenosa zemeljskega plina iz Avstrije k nam deluje z omejenimi zmogljivostmi. Pristojni zagotavljajo, da delajo vse, da ne bi prišlo do prekinitev dobave. V Italiji so medtem razglasili izredno stanje. To so storili skladno z direktivo Evropske unije in nacionalnim načrtom, čeprav na tamkajšnjem ministrstvu za gospodarstvo mirijo, da državi ne grozi takojšnja energetska kriza, saj ima dovolj zalog.

Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.