Petra StoparPetra Stopar

Papež Frančišek opozoril na letošnjega Nobelovega nagrajenca za mir in na začetek podnebne konference

| 10.12.2017, 12:47

O obeh temaj je sveti oče spregovoril po opoldanskem nagovoru na Trgu sv. Petra v Vatikanu.

V Stockholmu bodo danes tradicionalno ob obletnici smrti izumitelja Alfreda Nobela slovesno podelili Nobelove nagrade za fiziko, kemijo, medicino, literaturo in ekonomijo. Nobelovo nagrado za mir, ki jo letos prejme mednarodna kampanja za jedrsko razoroževanje Ican, bodo podelili v Oslu. Ican je Nobelovo nagrado prejel za "prizadevanja za osveščanje o katastrofalnih humanitarnih posledicah uporabe jedrskega orožja". Na to je po opoldanskem nagovoru spomnil tudi papež Frančišek: »Danes bo mednarodna kampanja za jedrsko razoroževanje (Ican) prejela Nobelovo nagrado za mir. To priznanje sovpada z mednarodnim dnem Združenih narodov za človekove pravice, kar poudarja močno povezanost med človeškimi pravicami in atomsko razorožitvijo. Dejstvo je, da si prizadevamo za zaščito dostojanstva vseh ljudi, zlasti najšibkejših in najbolj prikrajšanih, tudi delo z odločnostjo za izgradnjo sveta brez jedrskega orožja. Bog nam daje sposobnost za graditev skupnega doma: imamo svobodo, razumnost in sposobnost usmerjati tehnologijo, da bi svoje zmožnosti zamejila v služenju miru in resničnemu napredku.«

Sveti oče je po opoldanskem nagovoru spomnil še na en dogodek, ki nas čaka v prihodnjem tednu. V Parizu se bo v torek začel podnebni vrh ob drugi obletnici sprejetja pariškega podnebnega sporazuma. »Dve leti po sprejemu pariškega podnebnega dogovora, želi tokratno zasedanje obnoviti zavzetost za njegovo uresničevanje in utrditi vzajemno strategijo. S tem želi zajeziti zaskrbljujoč pojav klimatskih sprememb. Močno spodbujam, da bi to zasedanje, kot tudi druge pobude ki merijo v isto smer, podprle jasno zavedanje o potrebnosti sprejetja dejansko učinkovitih potez za zajezitev podnebnih sprememb v boju proti revščini in v pospeševanju celostnega človeškega razvoja."

Sveti oče je tudi izrazil svojo bližino indijskemu ljudstvu, ki ga je prizadel ciklon Okhi in med njimi zlasti družinam številnih pogrešanih ribičev ter tudi ljudem v Albaniji, trdo preizkušenim zaradi poplav.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.