Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

Svet zaskrbljen nad Trumpovo namero o prestavitvi veleposlaništva v Jeruzalem

| 06.12.2017, 12:40

Ameriški predsednik Donald Trump naj bi danes priznal Jeruzalem kot prestolnico Izraela. Zunanjemu ministrstvu pa naj bi po poročanju neimenovanih virov iz Bele hiše naročil, naj pripravi načrt za selitev veleposlaništva ZDA iz Tel Aviva v Jeruzalem.

Mednarodna skupnost se je nad namero ameriškega predsednika Trumpa s katero bi Jeruzalem priznal kot izraelsko prestolnico odzvala z zaskrbljenostjo. Papež Frančišek je pozval k spoštovanju statusa quo tega mesta, v skladu z resolucijami Združenih narodov. "Jeruzalem je edinstveno mesto, sveto za Jude, kristjane in muslimane, ki v njem častijo svete kraje svojih ver, in ima posebno poklicanost za mir. Prosim Gospoda, da se ta istovetnost ohrani in okrepi v dobro Svete dežele, Bližnjega vzhoda in celotnega sveta in da bosta prevladali modrost in preudarnost ter se bo tako izognilo novim napetostim v svetu, ki ga že sedaj vznemirjajo in zaznamujejo številni in kruti konflikti," je dejal papež, ki je o tem včeraj po telefonu govoril s palestinskim voditeljem Mahmudom Abbasom. Tiskovni predstavnik Svetega sedeža Greg Burke je povedal, da je do pogovora prišlo na Abbasovo pobudo.

Posebni odposlanec ZN za bližnjevzhodni mirovni proces Nickolay Mladenov je posvaril pred posledicami morebitnega priznanja Jeruzalema kot izraelske prestolnice. "Generalni sekretar ZN je večkrat govoril o tem vprašanju (..) in dejal, da moramo biti zelo zaradi posledic pazljivi pri kakršnihkoli dejanjih," je povedal. "Prihodnost Jeruzalema je nekaj, o čemer se je treba pogajati z Izraelom in Palestinci na neposrednih pogajanjih," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP poudaril Mladenov.

Turška vlada je medtem opozorila, da bi lahko ameriško priznanje Jeruzalema kot izraelske prestolnice privedlo do novega medverskega konflikta. "Tako za prihodnost regije kot svetovni mir je ključnega pomena, da ameriški predsednik ne stori nobenega koraka v tej smeri," je poudaril turški premier Binali Yildirim, kot poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tudi Kitajska je opozorila, da bi lahko Trumpova poteza zaostrila napetosti v regiji. "Vse strani morajo imeti v mislih regionalni mir, biti previdne z besedami in dejanji ter se izogibati vplivanju na temelje za rešitev vprašanja Palestine in povzročanju novih spopadov v regiji," je povedal kitajski zunanji minister Geng Shuang.

Velika Britanija pa je izpostavila, da je treba status Jeruzalema določiti v pogajanjih med Izraelci in Palestinci. "Videli smo poročila, ki smo jih poslušali z zaskrbljenostjo, saj menimo, da mora biti Jeruzalem del končne rešitve med Izraelci in Palestinci, o kateri se bodo pogajali," je povedal britanski zunanji minister Boris Johnson.

Za pogajanja pa se je zavzel tudi njegov nemški kolega Sigmar Gabriel, ki je morebitno prestavitev ameriškega veleposlaništva označil za "kontraproduktivno". Nemško zunanje ministrstvo je izdalo tudi opozorilo pred potovanji v Jeruzalem. "Od 6. decembra 2017 obstaja možnost demonstracij v Jeruzalemu, Zahodnem bregu in Gazi," so zapisali na ministrstvu. "Nasilni spopadi niso izključeni," so še opozorili.

Status Jeruzalema je eno najbolj spornih vprašanj v bližnjevzhodnem konfliktu in je ključno za dosego miru med Izraelom in Palestinci. Izrael razume celoten Jeruzalem kot svojo prestolnico, Palestinci pa nasprotno vztrajajo, da mora biti Vzhodni Jeruzalem, ki ga je Izrael zavzel v vojni leta 1967, prestolnica njihove prihodnje države.

Celo ZDA, tradicionalna zaveznica Izraela, se glede tega načeloma niso postavljale na nobeno stran in so doslej vztrajale, da mora biti ta spor rešen v okviru bližnjevzhodnih mirovnih pogajanj. Trump pa bo danes po poročanju ameriških medijev priznal Jeruzalem kot prestolnico Izraela. State Departmentu bo naročil, naj pripravi načrt za selitev veleposlaništva ZDA iz Tel Aviva v Jeruzalem. Izjavo o Jeruzalemu ima Trump napovedano ob 19. uri po srednjeevropskem času.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.