Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Kitajska zastava (foto: wiki)
Kitajska zastava

Kitajska bo razstavljala v vatikanskih muzejih, a tja svojih državljanov ne pusti.

Svet | 05.12.2017, 14:36 Marta Jerebič

Papež Frančišek je že večkrat izrazil željo, da bi obiskal Kitajsko, a kot pravi, je treba vsak korak s kitajsko vlado delati počasi in potrpežljivo. Trenutno Vatikan pri odnosih s to komunistično državo stavi na diplomacijo umetnosti. Marca 2018 bodo odprli dvojno razstavo v Vatikanu in Pekingu. Skoraj sočasno z napovedjo tega dogodka je s Kitajske prišla novica, da je komunistična partija potovalnim agencijam v državi prepovedala oglaševanje in prodajo potovalnih aranžmajev v Vatikan in baziliko sv. Petra, češ da med državama ni vzpostavljenih diplomatskih odnosov. Za kršitelje predvideva denarno kazen v višini do 300.000 juanov, kar je skoraj 40 tisoč evrov.

Število kitajskih turistov, ki prihajajo v Italijo, se je v zadnjih letih močno povečalo. Skoraj vsi, ki so obiskali Italijo, so si ogledali tudi baziliko sv. Petra in Vatikanske muzeje.

Kot poroča agencija Asianews, nekatere skupine kitajskih kristjanov ob tem svojim sonarodnjakom na trgu sv. Petra delijo brošure o zgodovini Cerkve in krščanski veri, z naslovom njihove skupnosti v Rimu in urnikom maš. Zato domneva, da Kitajska s prepovedjo oglaševanja želi preprečiti take poskuse evangeliziranja turistov, ki v tujini najdejo večjo svobodo. Skratka želi jih nadzirati tudi v tujini.

Poleg tega morda s takšnimi ekonomskimi sankcijami želi prisiliti Sveti sedež, da bi v dialogu sprejel kitajske pogoje. Podobno je Kitajska naredila že takrat, ko je Južna Koreja odobrila namestitev protiraketnega sistema. Ukinila je letalske polete kitajskih turistov v Južno Korejo in bojkotirala korejska pogajanja na Kitajskem.

Spletni portal domovina.je pa poroča tudi o tem, kako komunistična partija na revnem podeželju zahteva, da ljudje z zidov v svojih hišah odstranijo podobe Jezusa, križev ter evangelijskih citatov in jih zamenjajo za plakate predsednika Xi Jinpinga. Govori jim namreč, da jim v njihovih situacijah ne more pomagati Jezus, ampak zgolj komunistična partija in predsednik Xi. Revnim kitajskim kristjanom so uradniki grozili, da ne bodo imeli možnosti državne podpore.

Po nekaterih ocenah naj bi bilo na Kitajskem kristjanov že več kot članov partije, ki jih je 90 milijonov. Zato je jasno, zakaj so programi, kot je “spremenimo vernike religije v vernike stranke” po mnenju oblasti potrebni, še dodaja portal Domovina.je.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.