Ljubljana, nedelja, 16. december 2018, 23:00

Advent po papeževih besedah prihaja zato, da bi preverili svojo željo po Bogu

Papež angelus
Foto © Radio Vatikan

Papež Frančišek je pri opoldanskem nagovoru po molitvi angelovega češčenja z okna vatikanske palače romarjem spregovoril o čuječnosti v adventu, ki ga začenjamo danes.

»Advent nam je dan zato, da bi sprejeli Gospoda, ki nam prihaja naproti in tudi zato, da bi preverili svojo željo po Bogu, da bi gledali naprej in se pripravili na Kristusovo vrnitev. K nam se bo Jezus vrnil na božični praznik, ko se bomo spominjali njegovega zgodovinskega prihoda v ponižnosti človeških okoliščin. V nas pa se Jezus naseli vsakokrat, ko smo ga pripravljeni sprejeti. in ob koncu časov bo prišel sodit žive in mrtve. Zato moramo biti vedno čuječi in z upanjem na srečanje pričakovati Gospodov prihod,« je dejal.

V nadaljevanju je spomnil na različne oblike in kraje naše čuječnosti in razložil, da se čuječ človek ne pusti preplaviti raztresenosti in površnosti, ampak je njegova pozornost usmerjena na tuje potrebe in tudi na njihove tako čisto naravne kot duhovne vrline. Pozoren človek opazi tudi svet in si prizadeva za preraščanje ravnodušnosti in krutosti, ki sta v njem; zaznava in razveseli pa se njegovih zakladov lepote, ki jo je treba varovati.

Naslednji nasvet, ki smo ga slišali pri opoldanskem nagovoru, lahko obogati življenje prav vsakomur. Dejal je: »Čuječa oseba je tista, ki sprejme vabilo k budnosti, se ne pusti zajeti spancu malodušnosti, pomanjkanju upanja in razočaranju. Hkrati zavrne vabljivost tolikih nečimrnosti, ki jih je svet zvrhano poln in za katere včasih žrtvujemo čas ter osebno in družinsko lepo razpoloženje.«

Opoldanski nagovor je papež Frančišek sklenil z željo, naj Bogu dovolimo napolniti naše življenje z njegovo navzočnostjo, polno dobrote in nežnosti. Pri tem naj nas vodi Božja Mati Marija, ki je naš resnični vzor čuječnosti.


Ne spreglejte: