Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Jaslice v Nabrežini (foto: Sergio Gerli)
Jaslice v Nabrežini

Razstava jaslic v Nabrežini

Slovenci po svetu | 26.12.2017, 10:04 Matjaž Merljak

V župnišču v Nabrežini pri Trstu/Aurisina je od včeraj do praznika Jezusovega krsta na ogled tradicionalna razstava jaslic.

S prihodom božičnih praznikov se na stežaj odprejo vrata nabrežinskega župnišča, ki vsako leto gosti že tradicionalno razstavo jaslic z vsega sveta. Na razstavi sodelujejo domači umetniki, a tudi otroci osnovnih šol in posamezniki, ki jim je tradicija jaslic pri srcu. Posebno bogata je zbirka ročno izdelanih jaslic osnovnošolskih otrok iz Komna, ki vsako leto prispevajo k razstavi svoje izdelke.

Tradicijo razstav je pred več kot tridesetimi leti uvedel priljubljeni domači župnik Bogomil Brecelj. Potem ko je zbolel in pred leti preminil, razstavo vsako leto oblikuje domačin Sergio Gerli, ki vsak leto pripravi za razstavo posebno instalacijo – v lanskem letu so to bile jaslice na Sv. Višarjah.

Odprtje razstave je bila na božični dan, na ogled pa bo vsako soboto in nedeljo do 7. januarja 2018 s sledečim urnikom: sobota 16.00-19.00, nedelja in prazniki 9.00-12.00 in 16.00-19.00. Za šole bo razstava odprta še v tednu med 7. in 14. januarjem. Možen je tudi ogled izven dogovorjenega časa s predhodnim klicem na +39.040.200179 (Sergio Gerli).

Slovenci po svetu, Kultura
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.