Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Miklavž pri Mariji Vnebovzeti v Clevelandu (foto: Tone Ovsenik)
Miklavž pri Mariji Vnebovzeti v Clevelandu

Novice iz Clevelanda

Slovenci po svetu | 04.12.2017, 09:51 Matjaž Merljak

V ZDA, tako tudi v Clevelandu, so praznovali zahvalni dan, s prvo adventno nedeljo so vstopili v adventni čas, veselijo se obiska Miklavža ...

S prvo besedo naj čestitam temu radiu, Radio Ognjišče ob 23. letnici oddajanja cerkvenih, verskih in na sploh odličnih programov. Ta radio se je rodil v času, ko je Slovenija potrebovala odkrito oddajanje v etru. Bila so prva leta samostojne Slovenije, ko je slovenski človek potreboval resnično in odkrito besedo. Ni to bilo samo versko oddajanje, je navodilo za pošteno misel, za pošteno vedenje do so človeka, za pošteno življenje. Organizator te radijske postaje je bil res duhovnik, a se je zavedal da slovenski človek ne rabi samo cerkvenih navodil, evangelija, pač pa je potreben vsakdanjih navodil za krščansko vedenje, življenje in ljubezen. Že od samega začetka pred 23. leti Radio Ognjišče nudi slovenskemu človeku, ne samo doma v domovini, pač pa tudi po širnem svetu, kjerkoli posluša Slovenec, izbiro do dobrega, kvalitetnega programa, ki napolni dušo in srce z dobro mislijo po Kristusovih navodilih. Naj še dolgo služi slovenskemu človeku. Hvala Vam.

V Clevelandu, kot po celi Ameriki, smo v četrtek 23. novembra praznovali takozvani Zahvalni dan. Na ta dan se zahvalimo Stvarniku za vso blaginjo, ki jo uživamo v tej deželi. Ta zahvalni dan sega v prva leta, ko so pilgrimi prispeli v to novo deželo in se zahvalili Božjemu Stvarniku za obilost, ki jo je ta dežela nudila. Je to dan, ko mnogi potujejo velike razdalje in preživijo dragocene urice v krogu družine in se skupaj usedejo ob obilni mizi v zahvalo in milost, ki nam je dana.

Zahvalni dan v Clevelandu je pa tudi dan veselja. Že več kot petdeset let se zberejo rojaki ob širni veselici, ki traja kar tri dni. Začetnik teh zabav je bil radijec Tony Petkovšek. Odkar se je upokojil, to zabavo nadaljuje ustanova Polka Hall of Fame in pripravlja to veselje. V teh dneh pridejo rojaki od daleč, menda iz devetih različnih držav in celo iz Kanade na ta festival. Za dobro voljo in zabavo poskirbijo številčne različne glasbene skupine. Na zadnji dan, na soboto priredijo tudi bogat program, kjer podelijo priznanja zaslužnim ljudem in ustanovam, ki so v preteklem letu doprinesli k slovenskem napredku pri širjenju slovenske identitete v naši deželi. Vse to se pa odvija po daritvi svete maše prav na prizorišču.

Preteklo nedeljo so praznovali 90. letnico ustanovitve Društva Kristusa Kralja številka 226, Kranjske Slovenske Katoliške Jednote. Zbrali so se pri maši v cerkvi svetega Vida in po njej so bili gostje vabljeni v dvorano na kosilo.

Danes, na prvo adventno nedeljo, je pa tudi praznik mladine, saj je otroški dobrotnik, sveti Miklavž obiskal in obdaril mladino Slovenske šole župnije svetega Vida. Otroci so ga nestrpno pričakali s krajšo igrico pod vodstvom učiteljskega zbora. Sveti Miklavž bo pa nadaljeval svojo pot in naslednjo soboto obiskal otroke sobotne šole v župniji Marije Vnebovzete.

Članice Oltarnih društev v obeh naših župnijah so se danes zbrale ob skupni sveti maši in po njej so imele sestanek in nato pripravile darila starostnim in onemoglim ljudem, ki jih dostavijo na dom v pripravi na praznične dni.

Jutri, v ponedeljek se bodo zbrali verniki župnij v okraju župnije Marije Vnebovzete ob večernicah v cerkvi svetega Hieronima. Vabljeni vsi farani, da pozdravijo v tej večerni molitvi sveti čas adventa v pričakovanju rojstva našega Odrešenika.

Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.