Petra StoparPetra Stopar
Helena Škrlec (foto: Osebni arhiv)
Helena Škrlec

Pregled domačih dogodkov od 1. do 8. decembra 2017

Slovenija | 09.12.2017, 09:35

Prvi teden letošnjega decembra je prinesel obilnejšo pošiljko snega, ki se je obdržal predvsem v gorah. Vstopili smo v adventni čas in s tem v duhovno pripravo na božič. V murskosoboški škofiji so pogled usmerili še dlje - med drugim so predstavili pastoralne načrte za naprej. Na volitve v prihodnjem letu se, kot kaže, ozirajo koalicijske partnerice - vlečejo neusklajene poteze, ki jih med drugim utegnejo kaznovati v javnem sektorju. Vznemirjenje je povzročil napad na slovensko družbo NiceHash, ki so ji hekerji ukradli za več deset milijonov bitcoinov. Pridobila je slovenska kultura, saj je Bruselj sklenil podeliti znak evropske dediščine cerkvi svetega Duha na Javorci, obhodi kurentov pa so bili uvrščeni na Unescov seznam nesnovne dediščine. Slovenska nogometna reprezentanca ima novega selektorja, naš biatlonec Jakov Fak pa dvoje novih stopničk v svetovnem pokalu.

Cerkev med nami

V pregledu novic iz življenja krajevne Cerkve se bomo najprej ustavili pri maši zadušnici za vse žrtve revolucije v Sloveniji, predvsem za tiste, ki so bile letos prekopane iz rova svete Barbare v Hudi jami pri Laškem. V našem narodnem svetišču Marije Pomagaj jo je prejšnjo soboto daroval predsednik Slovenske škofovske konference, ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. "Kolikokrat je Marija Pomagaj v desetletjih po drugi svetovni vojni poslušala besede tihe tožbe in žalovanja za pomorjenimi in kolikokrat je na tem kraju brisala solze po licih ljudi, ki nismo smeli žalovati. Pred Marijo so lahko izjokali svojo bolečino. Danes tudi mi prihajamo prednjo in ji izročamo naš narod." Na Brezje je prejšnjo soboto med drugimi prišel tudi predsednik države Borut Pahor, ki se je ta dan udeležil še blagoslova kostnice na pokopališču Lipica v Škofji Loki.

Murskosoboška škofija pa se že pripravlja na 100-letnico združitve Prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, ki jo bomo zaznamovali leta 2019. Tamkajšnji ordinarij, škof Peter Štumpf, je spomnil na vlogo katoliških duhovnikov in slovenskih narodnih buditeljev. "Praznovanje te obletnice je torej za vse nas nujna in smiselna samo tako, da znova prikažemo vrednost katoliške vere in etike." Osrednja dogodka ob omenjenem jubileju bosta sveta maša 17. avgusta 2019 v Beltincih in znanstveni simpozij oktobra istega leta. V murskosoboški škofiji so na novinarski konferenci v minulem tednu predstavili tudi smernice nadaljnjega pastoralnega dela. Po besedah voditelja pastoralne službe Franca Zorca se bodo osredotočali na zavedanje o svetosti, posebne pozornosti bo deležna priprava na sveti krst.

Na prejem zakramentov uvajanja, ki jih bodo prejeli med velikonočno vigilijo prihodnje leto, se medtem že pripravljajo katehumeni v ljubljanski nadškofiji, prejšnjo nedeljo so se v ljubljanski stolnici srečali z ljubljanskim nadškofom metropolitom Stanislavom Zoretom. Ta jim je simbolno v premišljevanje in uresničevanje Božje besede izročil Sveto pismo.

K dobrim delom prek sodobnih medijev pa znova vabi adventna akcija Upaj si. Za njo stojita ekipa Deli Jezusa in zavod Pridi.com. "Veliko je dobrih ljudi, ki so pripravljeni veliko narediti za drugega. Samo treba jih je včasih spodbuditi, včasih pa malo organizirati," je prepričan Žarko Trušnovc, ki se poleg redne zaposlitve ukvarja tudi s prostovoljstvom. Je namreč gorski reševalec in psiholog, sodeloval je v video sporočilu omenjene akcije.

Politika in gospodarstvo

Ob približevanju roka za uresničitev arbitražne sodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško je bila ta tema znova v ospredju domačega političnega dogajanja. O nekaterih dejavnostih v zvezi z njo je na delovnem sestanku pri slovenskem premierju Miru Cerarju med drugim razpravljala posebna koordinacijska skupina. O zadnjih zapletih je s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem na srečanju s v Zagrebu govoril predsednik opozicijske SDS Janez Janša. Oglasil se je tudi prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans. Upa, da bosta državi spor rešili brez odlašanja in v konstruktivnem dialogu. "Karkoli lahko storim, da pri tem pomagam, bom storil. Sem v stiku z obema vladama in te stike bom nadaljeval ter obe strani vprašal, kako vidita mojo vlogo, da bi bila ta čim koristnejša. V prihodnjih dneh in tednih bom s tem nadaljeval." Ali oziroma kdaj bo Timmermans obiskal državi, ni jasno.

Slovenska vlada, ki se je pred dnevi mudila v Zasavju in Posavju, je sicer iz dneva v dan bolj razglašena. Koalicijske partnerice, ki jo sestavljajo, se zavedajo, da smo v letu pred parlamentarnimi volitvami, zato skušajo na razne načine opozarjati nase. V SMC so na primer našli novo možnost za uveljavitev odločbe ustavnega sodišča o financiranju zasebnih osnovnih šol. Potem ko so skupaj z DeSUS podprli rešitev, da država obvezni del javnega programa v zasebnih osnovnih šolah financira 100-odstotno in razširjenega ne, je del njenih poslancev zdaj pripravil dopolnilo, s katerim predlaga 65-odstotno financiranje razširjenega dela prav tako javnega programa. "Gre predvsem za nek ideološki boj. Ko je že kazalo, da je levica na poti modernizacije, je padla v staro dogmatičnost. Na vsakem koraku utrjuje monopol države, čeprav se pogosto kaže, da država ni najbolj učinkovita," je za Radio Ognjišče komentiral politični analitik Sebastjan Jeretič. "Mislim, da bi predsednik vlade moral vztrajati pri svojem starem stališču, ki ga je večkrat javno izrekel. A bojim se, da bomo v zadnjega pol leta mandata večkrat videli, da bo zaradi dnevnopolitičnih razlogov pokleknil pred koalicijskimi partnerji."

Ali se bo to morda zgodilo pri predlogu novele zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, s katerim želijo v DeSUS odpraviti zaostanek pokojnin iz časa, ko se zaradi varčevalnih ukrepov niso usklajevale? Besede finančne ministrice Mateje Vraničar Erman sporočajo, da ne, a težko je karkoli napovedati. "V teh okoliščinah je razumljivo, da različni deležniki predstavljajo javnosti zelo všečne predloge. Vendar je slovenska ustava ustava nas vseh - posameznikov in ustanov. Dolžni smo jo upoštevati. Sami smo vanjo zapisali odgovorno ravnanje z javnimi financami."

Da neusklajene akcije povzročajo težave ne le v javnih financah, ampak na splošno v javnem sektorju, je opozoril minister za javno upravo Boris Koprivnikar. S temi besedami se je predvsem odzval na stališče obrambnega ministrstva, ki je podprlo zadnje zahteve gasilskega sindikata za odpravo plačnih anomalij. Ta bo v začetku novega tedna odločal o stavki, z njo so v preteklem zagrozili v skupini sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek. "Po našem prepričanju je to edini način, ki bi preprečil nastajanje vedno novih anomalij in neskončno nadaljevanje pogajanj o spremenjenem vrednotenju posameznih skupin delovnih mest, kar se v tem trenutku nakazuje in močno načenja enoten plačni sistem."

Vsega pa že imajo dovolj zaposleni na Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji. S stavko, ki so jo začeli v sredo, želijo uveljaviti zahteve, povezane s statusom in vrednotenjem delovnih mest, izvajanjem socialnega dialoga in povečanjem števila delavec. Z vodstvom že iščejo ustrezno rešitev.

Hekerji so napadli slovensko družbo NiceHash, ki se ukvarja z rudarjenjem s kriptovalutami. Ukradli naj bi 4700 bitcoinov, ki so bili v tistem trenutku vredni 56 milijonov evrov. Direktor družbe Marko Kobal je uporabnikom zagotovil, da so obveščene vse večje menjalnice. Kako in ali bodo bitcoini vrnjeni, še ni mogel napovedati, saj bo še nekaj časa trajalo, da zadevo rešijo. Kriminalisti preiskujejo primer in pri tem sodelujejo s pristojnimi službami v več državah, a podrobnosti ne razkrivajo.

Družba in kultura

Slovenski medijski prostor je obogatil spletni portal Aleteia. Njegov temeljni namen je na svež in razumljiv način predstaviti krščansko izročilo. Pri nas deluje pod okriljem Družine. "Aleteia zase pravi, da prinaša navdih za življenje. Skratka, pokazati ljudem, da vse težave, ki jih imajo v življenju, karkoli pesti vsakogar na tem svetu, ima krščanstvo dober odgovor in jim je lahko v pomoč," meni urednica slovenske Aleteie Urška Makovec.

Dolgoletni generalni tajnik Slovenske Karitas Imre Jerebic je prejel nagrado za življenjsko delo na področju socialnega varstva. Podelilo mu jo je ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Na ta veseli dan kulture, ki smo ga zaznamovali 3. decembra, ko smo se spomnili rojstva pesnika Franceta Prešerna, so številne kulturne ustanove po vsej Sloveniji odprle svoja vrata. Ob tem smo lahko slišali, da kulturna dediščina niso le ruševine, izkopanine, slike in muzeji, ampak tudi ljudje, medsebojni odnosi, veščine in običaji. Med vidnejše tradicionalne pustne šege v naši državi sodijo obhodi kurentov. Zdaj so vpisani na Unescov seznam nesnovne dediščine, ki je eden najvidnejših izrazov njenega varovanja v mednarodnem okolju. Posebna žirija Evropske komisije pa je pred evropskim letom kulturne dediščine med spomenike posebnega zgodovinskega in kulturnega pomena, ki bodo prejeli znak evropske dediščine, uvrstila cerkev svetega Duha na Javorci.

Šport

Tomaž Kavčič je novi selektor slovenske moške nogometne reprezentance. Za naslednika Srečka Katanca so ga potrdili delegati na seji izvršnega odbora Nogometne zveze Slovenije. Našo izbrano vrsto bo vodil najmanj do evropskega prvenstva 2020.

Nogometaši Maribora so končali nastope v ligi prvakov. V zadnjem krogu skupinskega dela so doma res remizirali s Sevillo, rezultat je bil 1:1, a že prej so bili s četrtim mestom obsojeni na izpad iz nadaljnjega tekmovanja.

Slovenske rokometašice pa so na svetovnem prvenstvu v Nemčiji pokazale izvrstne predstave. Prebile so se med šestnajst najboljših.

Jakov Fak je dokazal, da je dovolj zrel za spopad z najboljšimi v biatlonski karavani. Na prvih dveh postajah svetovnega pokala v tej sezoni se je veselil stopničk. Na zasledovalni 12,5-kilometrski preizkušnji na Švedskem je osvojil drugo mesto, na sprintu v Avstriji tretjega.

Slovenski alpski smučar Andrej Šporn je končal tekmovalno kariero. Uradno se bo poslovil marca na tekmovanju za Pokal Vitranc v Kranjski Gori.

Slovenija, Radijski utrip, Oddaje
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.