Ljubljana, torek, 22. januar 2019, 17:47

Dvakrat minus ena za vlado Mira Cerarja

Alen Salihović
Foto © Rok Mihevc

Vstopili smo v zadnji mesec leta 2017 in hkrati tudi v zadnje mesece agonije, ki jo s svojimi vse bolj za lastno korist usmerjenimi deli izvaja predsednik vlade Miro Cerar, pri tem pa mu "štango" držijo SD, DeSUS, Levica pa tudi Nepovezani poslanci. Minus ena si ta vlada - gledano na zadnje mesece - zasluži na dveh področjih - pri izigravanju odločbe ustavnega sodišča in pri političnem kadrovanju v zdravstvu, posledično pa pri neukrepanju na tem področju.

Sramotno je, da si nekdo, ki se ima za učenega pravnika, celo profesorja ustavnega prava, prizadeva s spremembo ustave "izbrisati" zasebne šole. Ves mandat so ga bila polna usta, kako je potrebno spoštovati odločitve ustavnih sodnikov, na koncu pa sam z dejanjem podpore spremembe ustave podpre prav nespoštovanje ustavnega sodišča. Kam je zavil Cerar, sem se spraševal v minulih dneh. Nisem našel logične razlage, razen to, da se želi s protikatoliškim stališčem utrditi na skrajni levici. Če je še do nedavnega govoril, kako je sredinski, kako je moderno v centru, je s tem, ko je vse topove usmeril proti zasebnim šolam, pokazal, kam v resnici spada.

Pri vprašanju zasebnih šol ne gre zgolj za vprašanje financiranja, ker če bi bilo 300 tisoč evrov glavni problem, potem se vprašam, kako lahko v teh dneh ministri obljubljajo ravnateljem, gasilcem, zdravnikom in vsem drugim dodatke in povišanje plač, čeprav bo znesek močno presegel tega, ki naj bi ga država namenila za financiranje programov v zasebnih šolah. Trdno si upam reči, da se s tem problemom ne bi ukvarjali, če med zasebnimi šolami ne bi bilo take, ki zastopa krščanske vrednote. To marsikoga moti. Ga je in ga bo. Tudi Mira Cerarja. In pri tem jim pomagajo tudi slovenski mediji, ki v en rog trobijo v stilu: »Ustavite desnico« oziroma, če rečemo drugače, »Ustavite katoliške šole«. Temu pravijo demokracija in si jo razlagajo tako, da večina prepove delovanje manjšini. Samo še na to čakam, da bo kdo od globokoumnih poslancev sprožil razpravo, da državne ustanove ne smejo voščiti božičnih praznikov, ker je to pač katoliški praznik. Sramotno. In ljudje so tiho, kot da se ni nič zgodilo. Če bi se takšna razprava odprla na drugi strani, bi imeli proteste, na naši pa ... Škoda besed!

Gotovo se boste strinjali, da je to razprava, ki človeku dvigne pritisk, bolje pa je, da glede na razmere v našem zdravstvu zaradi tega ne zboli. To, čemur smo priča v slovenskih bolnišnicah, presega vse meje. Nedavno sem se pogovarjal z zaposlenimi v Splošni bolnišnici Celje, ki so mi povedali, da so vladni svetniki odklonili seznanitev z razmerami v bolnišnici. Ob pobudi, da naj spoznajo oddelke, so se le posmehovali in s tem več kot pokazali, kako se to dela. Cerar na čelu s popolnoma nespodobno ministrico za zdravje kadruje profesorje, ki niso nikoli delali v tem sektorju, so pa najbolj pametni.

Lahko bi sedaj pisal o težavah na široko, pa vendar bi rad pokazal na samo en primer, ki pove vse o tem, kako ta vlada deluje. Z nedavno sprejetim zakonom je vlada za pokrivanje izgub bolnišnic namenila 136 milijonov evrov - ob tem medklic na prejšnjo temo, za zasebne šole je nemogoče zbrati 300.000 evrov - v zakon pa dala varovalko, da lahko prosto menja vodstva. Če se preselim v Celje. Direktorja bolnišnice so menjali zato, ker da ni predlagal finančnega načrta, sedaj pa so ga le sprejeli, in kot je povedal predsednik sveta zavoda Andraž Jakelj, ki ga je imenovala vlada Mira Cerarja, razlik v finančnem načrtu res ni v številkah, pač pa so razlike v tistem delu, ki se nanaša na program dela. Ste slišali? Finančni načrt oz. njegovo nesprejetje po finančni injekciji za vse zavode je bil razlog za odstavitev Marjana Ferjanca, sedaj pa vladni »predstavnik« pove, da razlik v finančnem načrtu, ki so ga že sprejeli v bolnišnici Celje, ni.

Koga imajo za norca? Stroko in ljudi! In kje so ljudje? Mnogi so v minulih dneh oddali podpis v bolnišnici Celje za ohranitev obstoječega vodstva in se tako postavili odločno proti političnim menjavam. A na žalost ne morejo storiti veliko. Glasovalni stroj Mira Cerarja je prevelik, preveč trden. Kako dolgo še? Upam, da ga kmalu kdo ustavi, saj se nam v nasprotnem primeru ne piše nič dobrega.


Ne spreglejte: