Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Poplavljenih je več kot 600 objektov

Slovenija | 13.12.2017, 15:00 Andrej Šinko

Pristojne službe in gasilci tudi danes odstranjujejo posledice neurja. Vzpostavili so prevoznost številnih cest, nekatere sicer še ostajajo zaprte. Prav tako so številnim gospodinjstvom spet zagotovili oskrbo z električno energijo, kljub temu pa je dobava še vedno motena pri več tisoč odjemalcih. Na terenu poteka tudi sanacija poškodovanih objektov. Razmere po poplavah in uničujočem vetru je na današnji seji obravnavala tudi vlada, ki je pristojna ministrstva pozvala, da izvedejo vse potrebne aktivnosti.

Poveljnik republiške civilne zaščite Srečko Šestan je vladi predstavil razmere in ocenil, da je večina občin utrpela škodo. To naj bi sicer ocenili v prihodnjih dneh. Po do zdaj zbranih podatkih je bilo poplavljenih več kot 600 objektov in še približno toliko cestišč. Iz regijskih in državnih skladišč pa so razdelili več kot 1200 protipoplavnih vreč in 16 bal folije za prekrivanje streh. Šestan je pojasnil, da ponoči zaradi varnosti niso delali, so pa z delom spet začeli danes zjutraj.

Od občin po Šestanovih besedah niso prejeli posebnih zahtev za pomoč. So pa dobili kar nekaj zahtev ali zaprosil iz elektrodistribucijskih podjetij za dodatne agregate, ki jih skušajo zagotoviti. Za namestitev agregatov so angažirali vojsko.

Reke in druge vode se sicer razlivajo na običajnih območjih kmetijskih zemljišč in na tistih delih cestišč, ki so pod nivojem, je opozoril Šestan. Teh je kar nekaj, tudi na Barju, kjer so voda še dviga. Ministrica za okolje Irena Majcen je opozorila, da bi se razmere lahko v prihodnjih dneh še poslabšale, zato da so pristojne službe v pripravljenosti.

Te so že včeraj zagotovile prevoznost večine glavnih cest, danes pa nadaljujejo z odpravljanjem težav na omrežju za distribucijo električne energije. Nadaljuje se tudi sanacija poškodovanih streh. Pri nujni zaščiti objektov pomagajo gasilci, celovita sanacija pa čaka krovce, ki jih primanjkuje, saj se je povpraševanje po njihovih storitvah v teh dneh močno povečalo. Pristojni sicer opozarjajo, da naj se ljudje sanacij streh ne lotevajo sami, da ne bi prišlo do nesreč.

Zavarovalnice zbirajo prijave škode

Na delu pa so že tudi zavarovalnice, kjer prejemajo prijave škod. Cenilci ocenjujejo, da je največ škode nastalo prav na strehah objektov, sicer pa pričakujejo še več prijav škode zaradi poplav, nekaj pa tudi zaradi plazov. Na Zavarovalnici Triglav so pojasnili, da prijave škode beležijo praktično v vseh krajih po Sloveniji, najbolj pa naj bi bili prizadeti kraji in okolica Kočevja, Ribnice, Bohinja, Jezerskega, Savinjske doline, Velenja, Koroške in Cerknice ter na Obali.

Škoda nastala tudi v gozdovih

Zavod za gozdove pa beleži škodo v gozdovih. Največ škode naj bi nastalo na Kočevskem ter na Koroškem, prve ocene pa kažejo na približno pol milijona kubičnih metrov poškodovanega drevja. Veter je drevje podiral in lomil večinoma posamično, v šopih in skupinah ter ponekod tudi ploskovno na večjih površinah. Največ škode pa naj bi utrpela smreka.

Nevarnost še ni mimo

Na Agenciji za okolje pa medtem za petek napovedujejo nove padavine, ki bi lahko povzročile nove težave. »Najprej pričakujemo dež, potem pa se bo meja sneženja v petek popoldne in v noči na soboto spustila do nižin,« je dejal Blaž Šter in pojasnil, da se bodo vodotoki spet naraščali. »Ko imamo tako razmočena tla, ne rabimo veliko padavin, da se spet pojavijo poplave,« je dodal. Na agenciji za okolje v prihodnjih dneh opozarjajo tudi na močan veter, predvsem na severovzhodu države, kjer lahko sunki dosežejo do 70 kilometrov na uro.

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.