Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Po državi še vedno odpravljajo posledice vremenske ujme

| 13.12.2017, 08:21 Andrej Šinko

Potem ko sta naraščanje vodotokov in močan veter v ponedeljek ohromila Slovenijo, se bo odpravljanje posledic neurja nadaljevalo tudi danes. Več tisoč odjemalcev je še vedno brez električne energije, zaprte ostajajo nekatere ceste, druge pa so prevozne le delno. Na več osnovnih šolah bo tudi danes pouk odpadel ali se bo izvajal v okrnjeni obliki.

Po hudem vetru, ki je v minulih dveh dneh povzročil veliko škodo in težave v zahodnem in severnem delu države, so nas ponoči spet zajele padavine. To je še dodatno napolnilo nekatere reke v zahodni, osrednji in južni Sloveniji. Ponoči je tako že poplavljala reka Krka, ki je zalila več cest. Poplavljata tudi reki Sava in Ljubljanica.

Po podatkih Agencije RS za okolje naraščajo še Krka s pritoki v srednjem in spodnjem toku ter Unica. Pretok Ljubljanice je ustaljen. Polnijo se kraška polja. Sava je tudi v spodnjem toku že začela upadati.

Na območjih pogostih poplav se razlivajo Vipava, Meža na Koroškem, Drava ter posamezni vodotoki na Notranjskem in Dolenjskem. Pretoki teh rek upadajo. Agencija za okolje je sicer zaradi odjuge in velike količine novega snega izdala opozorilo pred snežnimi plazovi v gorah.

Številna gospodinjstva so še vedno brez elektrike

Potem ko je ujma velike težave povzročila tudi v dobavi električne energije, bodo elektro podjetja nadaljevala odpravljanje okvar. Pričakujejo, da bodo preskrbo z električno energijo danes dokončno uredili.

Na območju, ki ga pokriva Elektro Ljubljana, je po podatkih z njihovih spletnih strani brez električne energije še vedno približno 6000 gospodinjstev. Na območju, ki ga pokriva Elektro Celje, je skupaj brez električne energije približno 2000 odjemalcev, največ na območju distribucijske enote Slovenj Gradec, nekaj pa tudi na območju na območju distribucijske enote Velenje.

Zaradi vremenskih razmer je v torek po nekaterih šolah pouk odpadel, drugod pa je potekal v okrnjeni obliki. Pouka tudi danes ne bo v OŠ Brezno Podvelka, OŠ Stara Cerkev Kočevje, podružnici Željne, OŠ neznanih talcev Dravograd in podružnici Ojstrica. Pouka bo verjetno ne bo tudi v OŠ Sečovlje.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.