Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar

Zaradi padavin in vetra na terenu gasilci, številna gospodinjstva so brez elektrike

Slovenija | 11.12.2017, 19:09

Močan veter, dež in sneg so po državi povzročali številne težave. Zaradi podrtih dreves in plazov so bile zaprte nekatere lokalne ceste, številna gospodinjstva so ostala brez elektrike. Pripadniki civilne zaščite se pripravljajo na močnejše padavine, ki jih vremenoslovci napovedujejo za prihodnje dni.

Na Obali so padavine zemljo toliko namočile, da jih ta ne more več vpijati. Poleg tega je bila plima ponoči tako visoka, da meteorna voda ni več odtekala v morje, začela se je razlivati ter zalivati številne hiše in objekte - tako kot tudi reka Dragonja. Sprožali so se zemeljski plazovi. Čez dan se je deževje na Obali nekoliko umirilo, a mnoge ceste v tem delu države ostajajo poplavljene, nekaj je neprevoznih - na primer cesta Dragonja-mejni prehod Sečovlje in cesta mimo letališča.

Na Notranjskem in Kočevskem je nevšečnosti povzročil močan veter - podiral je drevesa, povzročal težave v cestnem prometu in odkrival strehe stanovanjskih hiš. V podjetju Kovinoplastika Lož je odkril streho skladišča gotovih izdelkov, podatkov o škodi še ni.

Tudi na Gorenjskem je meteorna voda zalivala kleti, veter je ponekod odkrival strehe in podiral drevesa. Na Zgornjem Jezerskem so nekatera padla na daljnovode, zaradi česar je prišlo do izpada električne energije. Posredovale so dežurne službe Elektra Gorenjske. Zaradi neposredne nevarnosti močnega vetra in podrtih dreves so na območju občine Preddvor popoldne sprožili sireno javnega alarmiranja - prebivalci naj se ne gibljejo na prostem, naj ne zapuščajo domov ter naj se ravnajo po navodilih civilne zaščite in pristojnih služb.

Zaradi snega in močnega vetra so številna gospodinjstva ostala brez elektrike tudi na območju Elektra Ljubljane, kjer je bilo ob 15.30 brez električne energije več kot 6600 gospodinjstev. Največje izpade so beležili na Notranjskem, v Kočevju in na novomeškem območju. Dopoldne so bila brez električne energije tudi gospodinjstva v Trbovljah. Na območju Elektra Celje je brez elektrike ostalo 1455 gospodinjstev.

Na območju Škofje Loke so iz naraslega in deročega potoka reševali voznico v osebnem avtomobilu, ki je v potok zdrsnil s poledenelega parkirišča. Telesnih poškodb ni utrpela, a je bila po dogodku v šoku. Vozilo so iz potoka dvignili gasilci.

Ob tem se ti skupaj s pripadniki civilne zaščite pripravljajo že za prihodnje dni, saj vremenska napoved ni obetavna.

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.