Petra StoparPetra Stopar
Islamski skrajneži (foto: theguardian.com)
Islamski skrajneži

Egipt pretresel krvav napad na mošejo

Svet | 24.11.2017, 20:07 Andrej Šinko

Egipt je pretresel napad na mošejo na polotoku Sinaj, v katerem je bilo ubitih najmanj 235 ljudi, več kot 100 pa je bilo ranjenih. Egipt je razglasil tridnevno žalovanje za žrtvami. Egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi je napovedal oster odgovor na napad. Obsodbe napada prihajajo z vsega sveta, tudi iz Slovenije.

Napadalci so v neposredni bližini mošeje al Ravda, ki leži kakih 40 kilometrov zahodno od mesta al Ariš na severu Sinajskega polotoka, podstavili eksplozivna telesa in jih sprožili, ko so verniki začeli po končanih petkovih molitvah zapuščati prizorišče. Nato so začeli na vernike še streljati.

Po pisanju egiptovskega časnika al Masri al Jum je v napadu sodelovalo več kot 20 zamaskiranih oborožencev z avtomatskimi puškami. Več napadalcev naj bi bilo kasneje ubitih v spopadih z varnostnimi silami. Med žrtvami napada pa naj bi bili tako civilisti kot vojaki. Mošeja naj bi bila znano zbirališče sufijev, mistične veje islama, ki skrajne skupine dojema kot nevernike.

Egiptovske oblasti na tem območju bojujejo boj z džihadisti skupine Islamska država. Omenjeni skrajneži so na tem območju dejavni že vse od vojaškega udara leta 2013, ko je vojska odstavila tedanjega islamističnega predsednika Mohameda Mursija. Egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi je napovedal »oster odgovor« na napad. V boju proti teroristom bo uporabil tako policijsko kot vojaško silo, je pojasnil.

Krvavo dejanje je obsodila tudi mednarodna skupnost. Svetovni voditelji so napad označili za grozljiv in strahopeten zločin ter sporočili, da so v mislih s prizadetimi.

Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.