Petra StoparPetra Stopar
Kongres o verskem turizmu (foto: ARO)
Kongres o verskem turizmu | (foto: ARO)

Generalni sekretar Svetovne turistične organizacije po srečanju s predstavniki iz Brezij pohvalil Slovenij

| 24.11.2017, 10:34

V Fatimi, ki se letos nahaja v jubilejnem letu, se je včeraj v organizaciji Svetovne turistične organizacije (UNWTO), Ministrstva za gospodarstvo Portugalske in Mestne občine Ourem sklenil dvodnevni mednarodni kongres o verskem turizmu in romanjih.

Na kongresu, ki se ga je udeležilo več kot 500 predstavnikov, med njimi številni ministri, vodilni turistični delavci, gospodarstveniki so sodelovali tudi predstavniki narodnega svetišča Marije Pomagaj iz Brezij, med njimi rektor svetišča p. dr. Robert Bahčič in direktorica romarskega urada Brezje dr. Andreja Eržen Firšt. Ob sklepu srečanja so se srečali z generalnim sekretarjem UNWTO Talebom Rifaiem, ki je v posebni izjavi za Radio Ognjišče in revijo Marija dejal, da je „Slovenija dežela, ki je dokazala, da lahko postane prepoznavna in edinstvena“. Sicer pa sta tako Eržen Firštova kot Bahčič izpostavila pomen verskega turizma za trajnostni razvoj.

Andreja Eržen Firšt: Kongres je postavil nekaj točk in smernic, ki jih bomo lahko upoštevali pri našem nadaljnjem razvoju

Na kongresu je bil v ospredje postavljen vpliv romarskega turizma na trajnostni razvoj določenega okolja. Po besedah Eržen Firštove je lahko tak razvoj nasprotujoča ob podrobnem pregledu pa veliko pove. „Kot razumemo trajnostni razvoj kot razvoj tistega, ki skrbi za samo okolje, je lahko tudi romarski turizem tisti, ki skrbi za razvoj lokalnega in tudi nacionalnega okolja in tako prispeva k ekonomski rasti.“ S kongresom je zadovoljna, saj je „postavil nekaj točk in smernic, ki jih bomo lahko upoštevali pri našem nadaljnjem razvoju oziroma pri našem nadaljnjem delu, predvsem sem bila vesela točk, ki jih je podal generalni sekretar UNWTO že ob začetku kongresa, ko je dejal: Potuj, uživaj in spoštuj, ter ob sklepu, da verski turizem oz. romanje dajeta poudarek na vrednotah, ki so povezane, ne samo s krščanstvom, ampak z vsemi religijami. S tem, ko potujemo, spoznavamo druge ljudi, spoznavamo vrednote in na ta način prispevamo k miru.“ Direktorica romarskega urada Brezje je bila vesela novih vezi, ki so jih vzpostavili z udeleženci kongresa, posebej pa je podčrtala pogovore s predstavniki iz Malte, ki pripravljajo kongres o „božiču v Sredozemlju“. „Ko smo jim omenili, da imamo na Brezjah od lani prenovljen muzej jaslic, so bili takoj zainteresirani, da nas vključijo v ta mediteranski projekt, kar kaže na širino in pomembnost našega dela,“ je povedala Eržen Firštova.

Bahčič, Eržen Firšt in Rafai
Bahčič, Eržen Firšt in Rafai © ARO

P. Robert Bahčič: Romanja na svete kraje za novo moč

Ob prvem tovrstnem sodelovanju narodnega svetišča Marije Pomagaj na kongresu v svetovnem merilu, je veselje izrazil rektor p. Robert Bahčič in dodal, da gre za izjemno priložnost. „Pomembno je, da se tovrstnih kongresov udeležuje tudi Cerkev. Tukaj se lahko vidi v katero smer gre verski turizem in kaj je zanj potrebno narediti. Pomemben je bil podnaslov tega svetovnega turističnega kongresa v Fatimi: „Moč svetih krajev“. To pa je tudi orodje za razvoj trajnostnega turizma. To pomeni, da moramo tudi mi svete kraje v Sloveniji nenehno izboljševati, da bodo ljudje deležni te moči, ki jo romarski kraj prinaša. Prav zato ni nenavadno, da je bilo srečanje v Fatimi, saj pridejo sem ljudje zaradi fatimskih dogodkov, zato je tukaj posebna moč. Pri ljudeh, ki smo jih srečali sem začutil, da imajo v sebi vero in to pomeni, če je vera v ljudeh in če peša, potem romajo na take svete kraje, da dobijo novo moč in tudi potrditev za svoje življenje,“ je povedal rektor brezjanske bazilike, ki je nekaj besed izmenjal tudi z generalnim sekretarjem Rifaiem, ki so ga kot zanimivost v Sveti deželi vzgojili frančiškani. „Presenetilo me je, kako dobro pozna frančiškane in tudi iz njegovih govorov je bilo moč zaznati njegovo vero, saj je ob sklepu vsakega nagovora dejal „Bog vas blagoslovi“. To pomeni, da na takšnem vodstvu človek, ki je veren lahko še dodatno da moč ali pa vsebino temu verskemu turizmu in se mi zdi, da je res človek na pravem mestu,“ je dejal p. Robert Bahčič.

Taleb Rifai: Slovenija je dežela, ki je dokazala, da lahko postane prepoznavna in edinstvena

Generalni sekretar UNWTO Taleb Rifai pa je po spoznavnem srečanju s p. Bahčičem in Eržen Firštovo dejal, da sta turizem in verski turizem tesno povezana, ker so Cerkve in cerkvene institucije skrbniki ter varuhi sakralnih spomenikov in svetišč. „Ampak ugodnosti in koristi gredo lokalnim skupnostim, restavracijam, hotelom, trgovinam s spominki, voznikom, vsem aktivnostim, ki obkrožajo sakralni objekt in so vključeni v lokalno skupnost. Zato je razmerje med lastniki, uporabniki in tistimi, ki imajo od tega korist, odločilno. Fatima je močno središče, nosilec sporočila miru svetu. Zato je zagotovo dobro izbrano mesto za izvedbo kongresa. Rekel sem že in rad bi ponovno potrdil, vemo, da je majhno lepo. Portugalska je majhna in lepa. Ampak, majhno je lahko tudi močno. In ta moč nas je povezala v teh dveh dnevih, ne glede na našo veroizpoved, na našo narodnost. Ampak, vsi smo prišli pod okrilje Fatime, Devica Marija nas je vse združila tukaj. Fatima je kraj, ki združuje, kamor prihajamo vsi, verujoči ali neverujoči. Imamo vero, verujemo v Boga, verujemo, kar je dobro v življenju.“

Na vprašanje, da je Slovenija v primerjavami z večjimi državami z dvema milijonoma ljudi majhna destinacija pa je odgovoril: „Ni pomembno, kaj imate, ampak kaj s tem počnete! Slovenija je edina država na svetu, ki ima LOVE, ljubezen v svojem imenu. In Slovenija je dežela, ki je dokazala, da lahko postane prepoznavna in edinstvena. Poseben poudarek v Sloveniji na okolju, na trajnosti, na naravi. Rad imam Slovenijo in z veseljem se bom še vrnil.“

p. Robert Bahčič, Janez Firšt, Andreja Eržen Firšt in Alen Salihović
p. Robert Bahčič, Janez Firšt, Andreja Eržen Firšt in Alen Salihović © ARO

Fatima
Fatima © ARO

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.