Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Robert Mugabe (foto: Splet)
Robert Mugabe

Zimbabve: Cerkveni voditelji za sedanje stanje krivijo tudi Cerkev

Svet | 21.11.2017, 14:20 Marta Jerebič

Medtem ko Zimbabve čaka, da bo prišlo do odstavitve 93-letnega predsednika države Roberta Mugabeja, tudi katoliški voditelji menijo, da bo to dobro za državo.

Zimbabvejski škofje so politične voditelje pozvali, naj si prizadevajo za miroljubno rešitev krize in delajo v korist naroda. Po njihovih besedah mora prehodna vlada zajeti vse Zimbabvejce v njihovi različnosti in edinosti. Narod mora razviti kulturo svobodnih in poštenih volitev, so zapisali in vse državljane pozvali, naj se izogibajo skrajnostim, ki bi lahko še bolj razdražile napetosti in državo vodile na rob prepada.

Predsednik in generalni tajnik škofovske konference pa sta se podpisala tudi pod izjavo 8 krščanskih voditeljev, ki poudarjajo, da bi bila odstavitev Mugabeja priložnost za vnovično rojstvo države. Po njihovem mnenju so poslabšanje gospodarskih razmer in množica drugih socialnih izzivov le simptomi globlje bolezni, ki narod razjeda že dlje časa.

Ta globlja bolezen je nespoštovanje ustave, pri čemer so krščanski voditelji opozorili na to, da je izginilo zaupanje v medsebojni nadzor treh vej oblasti. Poleg tega se ne rešuje več vzrokov revščine, ampak so revni le prepuščeni dobrodelnosti tistih, ki imajo dostop do državnih virov. Nenazadnje pa ni opaziti niti prizadevanj za demokratično obnovo.

A kot dodajajo krščanski voditelji, so za takšno stanje krivi vsi, tudi Cerkev, ki je izgubila svojo preroško gorečnost, ki so jo zamenjali kulti osebnosti in vraževerni pristopi do reševanja družbeno .ekonomskih in političnih izzivov. Civilno družbo krivijo, da se je osredotočila le na preživetje in tekmovanje, vladajočo stranko neomejenih privilegijev, medije pa netenja sovražne politike.

Kot pot naprej poudarjajo dialog in potrebo po nacionalni razvojni načrt, ki bi zajel hrepenenja vseh delov družbe.

Svet, Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.