Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Slovenija pomagala pri izobraževanju o otrokovih pravicah v Srbiji

| 16.11.2017, 10:11 Rok Mihevc

Slovenska karitas je oktobra zaključila projekt mednarodnega sodelovanja »Izboljšanje izobraževanja o otrokovih pravicah na območju južne Srbije«. V zadnjih dveh letih ga je sofinanciralo zunanje ministrstvo v skupni vrednosti 30.000 evrov, Slovenska karitas pa je prispevala 5.125 evrov iz sredstev zbranih v akciji Ne pozabimo.

Projekt, ki je potekal v partnerstvu srbsko Karitas - Caritas Beogradske nadbiskupije, je poudaril problematiko nizke stopnje ozaveščenosti o otrokovih pravicah in pomen spoštovanja le-teh s strani otrok, staršev, učiteljev in splošne javnosti v južni Srbiji. Tam so te teme v šolah in medijih zelo slabo obravnavane. Pravice otrok, še posebej v socialno ogroženih družinah, ki jih je na tem območju zaradi brezposelnosti veliko, so pogosto kršene.

Projekt je v krajih Aleksinac, Niš, Leskovac, Vranje, Knjaževac in drugih, krepil izobraževalne aktivnosti o otrokovih pravicah predvsem v sklopu osnovnih in srednjih šol. Pripravljen je bil didaktični priročnik, kartice in zloženke o otrokovih pravicah ter devet usposabljanj na to temo za učitelje iz 134 osnovnih in srednjih šol.

Učitelji, ki so prejeli didaktična gradiva, so v razredih izvajali interaktivne delavnice preko katerih so učenci in dijaki razmišljali o 12 pravicah otrok (pravica da poznajo svoje pravice, do življenja in razvoja, hrane in pitne vode, ljubečega doma, izobraževanja, zdravja, svobodnega izražanja lastnega mnenja, do igre, zaščite pred nasiljem, do nediskriminacije na osnovi vere, spola, jezika, nacionalne pripadnosti, pravica, da se jih ne izkorišča za delovno silo, pravica, do posebne nege otrok s posebnimi potrebami ter pravica otrok beguncev, do vse skrbi in zaščite v državi kamor pribežijo). Na delavnicah so mladi razmišljali o svojih dolžnostih ter o medkulturnem dialogu in toleranci, kar je za ta etnično mešana območja zelo pomembno.

V sklopu projekta so bile pripravljene didaktične kartice in plakati o otrokovih pravicah tudi v arabskem jeziku. S pomočjo teh so psihosocialni timi Karitas izvajali delavnice in ozaveščali o otrokovih pravicah begunske/migrantske otroke in starše, ki so nastanjeni v štirih migrantskih centrih po Srbiji, kjer jim Karitas vsakodnevno pomaga tudi z obroki hrane, pranjem oblačil.

S projektom se je v krajih na območju južne in vzhodne Srbije povečala zavest o otrokovih pravicah in okrepilo medsebojno spoštovanje, toleranca in aktivno državljanstvo. Na podlagi pripravljenih gradiv bodo učitelji v šolah z aktivnostmi ozaveščanja mladih nadaljevali tudi v prihodnje.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.