Ljubljana, sreda, 26. september 2018, 05:19

Frančiškov svetni red na generalnem kapitlju o svojem poslanstvu

Frančišek Asiški
Foto © ARO

"Frančiškov svetni red najbolj cveti na Kitajskem."

V Rimu se je včeraj začel 15. generalni kapitelj Frančiškovega svetnega reda. Na njem sodeluje približno 150 delegatov oziroma predstavnikov Frančiškovega svetnega reda z vseh celin sveta; Slovenijo zastopa sestra Doroteja Emeršič.

Devetdnevno srečanje so začeli sinoči s sveto mašo, ki jo je za udeležence kapitlja daroval vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin. Delo kapitlja se danes nadaljuje s predstavitvijo poročila predsedstva in generalnega ministra brata Tiborja Kauserja. Iz njega je po besedah Doroteje Emeršič med drugim razvidno, kako je s Frančiškovim svetnim redom danes: »V Evropi je skorajda v rahlem upadanju, medtem pa v deželah Daljnega Vzhoda in Latinske Amerike cveti in se razvija. Največje presenečenje je to, da se je večkratno pomnožilo število članov Frančiškovega svetnega reda na Kitajskem.«

Geslo tokratnega kapitlja je: »Kakor si mene poslal na svet, sem tudi jaz njih poslal v svet.« V pripravi nanj so zadnja tri leta na različnih nivojih od pokrajinskih do narodnih bratstev razmišljali o tem kako upravljati red, kot je Frančiškov svetni red. In to na vseh področjih od vzgoje, družine, odnosa do mladine, prisotnosti v svetu, pa tudi finančnega poslovanja. Tokratni kapitelj ni volilni, bodo pa na njem oblikovali dokumente ki bodo podlaga za usmeritev svetnega reda v prihodnje.


Ne spreglejte: