Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Svetoviška vasica v Clevelandu (foto: Tone Ovsenik)
Svetoviška vasica v Clevelandu

Novice iz Clevelanda

Slovenci po svetu | 06.11.2017, 08:06 Matjaž Merljak

Spomin na pokojne rojake, volitve, zabavni večer, zajtrk s palačinkami ... je le nekaj dogodkov, ki je v zadnjem tednu povezalo rojake v Clevelandu.

Na to zadnjo noč smo v tudi v naši deželi premaknili uro za eno nazaj in stopili v takozvani zimski čas in s tem podaljšali noč za eno uro.

Preteklo sredo, 1. novembra, smo praznovali Vseh svetih dan, ko počastimo vse svete žene in može, ki so borili dobro borbo in tekli tekmo vere z njihovim pogledom na življenje za čast in slavo Bogu. Kot naši vzorniki, oni molijo z nami in za nas v navzočnosti Boga in nas vodijo k svetosti, dobroti, pričevanju in žrtvovanju.

»Gospod, daj jim večni mir in pokoj in večna luč naj jim sveti« so pa besede s katerimi se spominjamo vseh naših prednikov ki so odšli v večnost pred nami. 2. november je dan spomina vseh naših umrlih in jih priporočamo Božji sočutni milosti in odpuščanju. Molimo, da vsi naši dragi bodo očiščeni vsakega madeža greha na njihovi poti domov, da bodo popolni združeni z Vsemogočnim.

Na ta dva dneva se molijo posebne maše v priporočanju svetnikov in spominov na naše drage, ki so odšli v večnost. V navadi so tudi litanije vseh svetnikov. Naj vsi naši dragi počivajo v miru.

V teh jesenskih dneh tudi potekajo volitve, ne samo državne, kakor smo 22. oktobra volili v prvem krogu za predsednika Slovenije in tu bo potreben drugi krog, ker v prvem ni nihče dobil zadosti glasov. Ni pa tudi pohvale vredna tako nizka udeležba volivcev. Volijo se tudi odboru za naslednje delovno leto v raznih klubih in ustanovah. Slovenska pristava je vodila volitve in je bil izvoljen že obstoječi odbor, ki bo vodil Pristavo še v naprej. Klub pristavskih upokojencev je tudi imel svoje volitve in to pot prvič izvolil žensko, Tončko Schneider, ki bo vodila ta klub v naslednje leto.

Slovenska šola župnije svetega Vida je pa sinoči imela zabavni večer, med katerim je potekalo obratno žrebanje in izkupiček tega večera je namenjen v pomoč mladi šolski mladini, ki se bo drugo poletje napotila v Slovenijo in si ogledala lepote matične domovine.

Oltarno društvo svetega Vida ima danes skupno sveto mašo z obhajilom in nato sledi redni mesečni sestanek v Slovenski sobi v svetoviški vasici.

Slovenska šola pri Mariji Vnebovzeti pa danes nudi zajtrk s palačinkami v dvorani po vseh svetih mašah.

V tej župniji, Marije Vnebovzete, ta konec tedna se odvija Evharistična pobožnost. Zaključek je danes popoldne ob 16:30 z večernicami, procesijo in blagoslovom z Najsvetejšim.

Generalni konzul Slovenije, Andrej Rode, ki je edini tuji zastopnik v Clevelandu, sporoča da se je urad preselil v nove, bolj ugodne in lažje dostopljive prostore v centru mesta. Sporoča tudi da bo drugi krog za predsednika Slovenije med Pahorjem in Šarecem še vedno v običajnem prostoru , v Slovenskem starostnem domu, kot vsa prejšnja leta.

Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.