Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

SDS vložila predlog za ustavno obtožbo Cerarja, ta očitke zavrača

Slovenija | 15.11.2017, 19:18 Andrej Šinko

Poslanci SDS so v državni zbor vložili predlog za ustavno obtožbo predsednika vlade Mira Cerarja, ki je po njihovem mnenju zlorabil položaj, ko je dosegel neizvršitev zakonite odločbe o deportaciji sirskega begunca Ahmada Šamija. Za zdaj jih ni podprla še nobena od poslanskih skupin, Cerar pa je predlog označil kot poskus diskreditacije njega in vlade.

Poslanec SDS Vinko Gorenak je poudaril, da je ministrstvo za notranje zadeve v primeru omenjenega begunca izdalo dokončno, pravnomočno in izvršljivo odločbo, po kateri bi moral biti ta deportiran na Hrvaško. Tega akta, ki je preizkušen tudi na vrhovnem sodišču, sodišču Evropske unije in na ustavnem sodišču, ne more odpraviti nihče več, je prepričan.

Ker je Cerar s svojimi izjavami v ponedeljek in torek neposredno posegel v to, da se »zakonita odločba zakonitega organa ne izvrši«, je po Gorenakovih besedah storil dejanje, ki ima vse znake kaznivega dejanja zlorabe položaja. Gorenak ob napovedi vložitve predloga za ustavno obtožbo ni izključil možnosti vložitve kazenske ovadbe proti Cerarju.

Premier očitke zavrača

Cerar je v odzivu očitke iz predloga ustavne obtožbe zavrnil in zatrdil, da ne v primeru Ahmada Šamija ne v nobenem drugem primeru ni kršil ustave ali zakona in da je ustavna obtožba povsem neutemeljena.

»Očitno gre tukaj za nov politikantski manever Janše in njegove stranke SDS. Potem ko v desetih interpelacijah ni bil uspešen, sedaj še poskuša še z ustavno obtožbo diskreditirati vlado in mene kot predsednika vlade. S tem očitno želi dodatno ovirati delo v sklepnem delu našega mandata. Na to ne pristajam,« je dejal Cerar in zatrdil, da bo delo vlade potekalo nemoteno.

Cerar je v torek napovedal, da bo vlada odločala o interesu Slovenije za podelitev dovoljenja za prebivanje Šamiju na podlagi 51. člena zakona o tujcih. Danes pa je dodal, da bo vlada, ko bodo pripravljena ustrezna gradiva, o tem odločala, in sicer »tako kot vedno, v skladu s pravnim redom«, pri čemer bodo sledili nasvetom in stališčem pravnih strokovnjakov in pravnih služb. »Če bo prišlo do tega predloga na vlado, ga bomo pač v skladu z zakonom obravnavali,« je pojasnil.

Na vladnem uradu za oskrbo migrantov so za STA sicer pojasnili, da je gradivo za vlado, ki bo temeljilo na zakonu o tujcih, še v fazi priprave.

V SDS so kritični tudi do napovedanega postopka. Po Gorenakovih besedah bi Šamiju na podlagi omenjenega 51. člena zakona o tujcih določbe lahko dali dovoljenje za začasno prebivanje prej, preden je bila izdana zakonita odločba notranjega ministrstva.

Na ministrstvu za notranje zadeve so sicer že v torek pojasnili, da za Šamija veljajo določbe zakona o tujcih, saj Šami ni več prosilec za mednarodno zaščito. Dublinski postopek, v katerem so tudi sodišča ugotovila, da Slovenija ni pristojna odločati o azilu Šamija, je namreč pravnomočno končan, s tem pa tudi ni več možnosti, da bi si Slovenija v skladu z diskrecijsko klavzulo iz dublinske uredbe vzela to pristojnost.

Kaj pravijo poslanske skupine?

Za to, da predlog ustavne obtožbe pride do ustavnega sodišča, ga mora podpreti vsaj 46 poslancev. V SD poudarjajo, da ustavne obtožbe zoper premierja ne bodo podprli, saj menijo, da je ravnal pravilno. Podobno pravijo tudi v Levici. V DeSUS nameravajo obtožbo še preučiti, podobno tudi v opozicijski NSi, kjer dopuščajo možnost, da se je premier v tem primeru prenaglil in storil korak preveč.

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.