Ljubljana, ponedeljek, 17. december 2018, 01:59

Sneženje in burja povzročila nevšečnosti

Avtocesta, zima, sneg, previdno
Foto © DARS

"V času zimskih razmer in še posebej napovedanega sneženja se na pot odpravite samo s predpisano zimsko opremo, upoštevajte prometno signalizacijo, ostanite strpni in vožnjo prilagodite razmeram na cesti. Ne prehitevajte plužnih skupin."

Sneg, ki je zapadel ponekod po državi, je povzročal številne težave. Zaradi zdrsa tovornih vozil je bila kar pet ur zaprta primorska avtocesta med priključkoma Razdrto in Senožeče v obe smeri. Promet na Primorskem ovira tudi burja. Zaradi burje, sneženja in podrtega drevja je po Sloveniji več tisoč odjemalcev ostalo brez električne energije. Na Obali je voda zalila več hiš.

Več o razmerah na cesti in nasvetih lahko preberete na spletni strani Darsa.

Kot navajajo na Družbi za avtoceste (Dars), je bilo prvo tovorno vozilo, ki je okrog 7. ure zjutraj zdrsnilo na primorski avtocesti, domače registracije, zdrs pa se je zgodil, ko je vozilo za plužno skupino, med priključkoma Razdrto in Senožeče, kjer so razmere po oceni Darsa ekstremne. Na Darsu še pravijo, da je bilo vozilo očitno brez ustrezne zimske opreme. Avtocesta je bila zaprta skoraj pet ur, nato pa še pol ure zaradi nujnega popravila daljnovoda med razcepom Nanosom in priključkom Senožeče. Skupne količine soli, ki so bile ponoči preventivno posipane in še bodo, bo Dars posredoval ob koncu dneva.

Medtem so z novogoriške občine sporočili, da zaradi močne burje obstaja v centru Nove Gorice, na Ulici Gradnikove brigade zelo velika verjetnost padanja posameznih elementov z gradbenega odra ob stanovanjskem bloku. Obenem pozivajo stanovalce nekaterih blokov, naj vstopajo in izstopajo iz stavbe skozi kletne prostore. Sicer pa je na Obali zalivalo hiše, sprožali so se plazovi, v piranskem mandraču pa se je potopil čoln. Zaradi močnega vetra je priprto koprsko pristanišče. Vsako vplutje oziroma izplutje ladij bodo obravnavali posamično.

Zaradi burje, sneženja in podrtega drevja je po Sloveniji več tisoč odjemalcev ostalo brez električne energije. Največ, približno 2000 gospodinjstev, je brez elektrike v Cerknici in na Uncu, 1000 v Kobaridu, 812 na območju Ajdovščine ter v krajih Vogrsko, Bilje, izpade odpravljajo tudi na območju Postojne. Z Elektra Celje so sporočili, da je na njihovem območju trenutno brez električne energije 582 gospodinjstev, od tega največ v Mežici in Slovenj Gradcu. Na območju Elektra Maribor je največ težav v Rušah, kjer je trenutno brez elektrike 112 odjemalcev.


Ne spreglejte: