Ljubljana, sreda, 19. december 2018, 08:52

Oman pred drugim krogom volitev: Ne bom kupoval mačka v žaklju

Ivan Oman
Foto © ARO

Vstopili smo v zadnji teden predsedniške tekme pred drugim krogom volitev. Borut Pahor in Marjan Šarec bosta v tem tednu še zadnjič nastopila na soočenjih, v sredo popoldne ob 17.05 tudi na Radiu Ognjišče. Oba bosta tako še zadnje dni pred odločanjem iskala podporo volivk in volivcev. Starosta slovenske politike Ivan Oman je po poročanju POP TV izrecno podprl aktualnega predsednika Pahorja.

Ivan Oman je bil kot član predsedstva in kot predsednik Slovenske kmečke zveze odločno na strani demokratizacije in osamosvojitve Slovenije, ki je on že dolgo ni videl več v sklopu federativne Jugoslavije. Prepoznaven je bil tudi kot odločen zagovornik nastajanja slovenske oborožene vojaške moči in bil edini od petih v predsedstvu, ki ni podpisal Deklaracije za mir, ki je terjala državo brez vojske in vojaške industrije.

Njegove besede so bile vedno jasne in odločne, tudi tokrat pred drugim krogom volitev. Za omenjeno televizijo je o tem, koga bo podprl jasno dejal: "Bom glasoval za Boruta Pahorja. Ker je on prvi in edini, ki je deloval tako, da smo lahko videli, da je predsednik za vse državljane," je povedal Oman in o Pahorjevem protikandidatu Šarcu dejal: "Ne bom šel kupovati mačka v žaklju. O Šarcu ne vem ničesar. Samo to, da je kamniški župan in pravijo celo, da je dober župan." Kljub temu, da je Pahor levo usmerjen politik Oman pravi: "Borut Pahor je vem da levičar, jaz nimam nič proti solidnim levičarjem. To je normalno."

Spomnimo, da so se na Omanovi domačiji v Zmincu srečevali opozicijski veljaki. Za njihovo kuhinjsko mizo je nastajal Demos. Oman je pomagal na noge novim strankam, čeprav so bile po svoji naravi konkurenčne Slovenski kmečki zvezi.


Ne spreglejte: