Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Ivan Oman (foto: ARO)
Ivan Oman | (foto: ARO)

Oman pred drugim krogom volitev: Ne bom kupoval mačka v žaklju

| 06.11.2017, 10:57

Vstopili smo v zadnji teden predsedniške tekme pred drugim krogom volitev. Borut Pahor in Marjan Šarec bosta v tem tednu še zadnjič nastopila na soočenjih, v sredo popoldne ob 17.05 tudi na Radiu Ognjišče. Oba bosta tako še zadnje dni pred odločanjem iskala podporo volivk in volivcev. Starosta slovenske politike Ivan Oman je po poročanju POP TV izrecno podprl aktualnega predsednika Pahorja.

Ivan Oman je bil kot član predsedstva in kot predsednik Slovenske kmečke zveze odločno na strani demokratizacije in osamosvojitve Slovenije, ki je on že dolgo ni videl več v sklopu federativne Jugoslavije. Prepoznaven je bil tudi kot odločen zagovornik nastajanja slovenske oborožene vojaške moči in bil edini od petih v predsedstvu, ki ni podpisal Deklaracije za mir, ki je terjala državo brez vojske in vojaške industrije.

Njegove besede so bile vedno jasne in odločne, tudi tokrat pred drugim krogom volitev. Za omenjeno televizijo je o tem, koga bo podprl jasno dejal: "Bom glasoval za Boruta Pahorja. Ker je on prvi in edini, ki je deloval tako, da smo lahko videli, da je predsednik za vse državljane," je povedal Oman in o Pahorjevem protikandidatu Šarcu dejal: "Ne bom šel kupovati mačka v žaklju. O Šarcu ne vem ničesar. Samo to, da je kamniški župan in pravijo celo, da je dober župan." Kljub temu, da je Pahor levo usmerjen politik Oman pravi: "Borut Pahor je vem da levičar, jaz nimam nič proti solidnim levičarjem. To je normalno."

Spomnimo, da so se na Omanovi domačiji v Zmincu srečevali opozicijski veljaki. Za njihovo kuhinjsko mizo je nastajal Demos. Oman je pomagal na noge novim strankam, čeprav so bile po svoji naravi konkurenčne Slovenski kmečki zvezi.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.