Ljubljana, torek, 16. oktober 2018, 19:37

Ubogi so naša vstopnica za nebesa

Papež med sveto mašo z ubogimi
Foto © Radio Vatikan

"Bog nas ne bo vprašal, če smo bili pretreseni ob hudem, ki se dogaja drugim, ampak če smo delali dobro."

Na papeževo pobudo danes obhajamo prvi svetovni dan ubogih. Za to priložnost je napisal poslanico z naslovom: »Ne ljubimo z besedami, ampak z dejanji«. V njej nas vabi, naj o revnih ne razmišljamo samo kot o tistih, za katere opravimo eno ali dve dobri deli na teden, da bi si pomirili vest. Te izkušnje bi nas morale voditi v resnično srečanje z ubogimi, s katerimi bi morali začeti deliti naše življenje. »Revni niso problem. So vir, iz katerega lahko črpamo, da bi sprejeli in živeli bistvo evangelija,« je zapisal papež. Dopoldne je v baziliki sv. Petra daroval mašo zanje, nato pa bo z ubogimi tudi kosil.

Edino, kar v življenju velja in kar bo ostalo, je ljubezen, je papež poudaril med sveto mašo, ki jo je v baziliki sv. Petra daroval na 1. svetovni dan ubogih v navzočnosti številnih brezdomcev, beračev in drugih ubogih.

Vsem vernikom je potrkal na vest, ko nas je opozoril na greh opustitve. Pogosto si namreč mislimo, češ saj nismo storili nič slabega in smo s tem zadovoljni ter si domišljamo, kako smo dobri in pravični. »Vendar pa storiti nič hudega, ne zadostuje. Bog namreč ni sprevodnik, ki išče nepotrjene vozovnice, je Oče, ki išče otroke, da bi jim zaupal svoje dobrine ter svoje načrte. Žalostno pa je, ko Oče za ljubezen ne dobi velikodušnega odgovora ljubezni svojih otrok, saj se ti omejijo na spoštovanje predpisov ter izpolnitev zapovedi

Edina opustitev, ki je dovoljena, je po papeževih besedah delo za lastno korist. Odločno je ob tem obsodil našo ravnodušnost, ko se srečamo s potrebami ljudi. Ni dovolj, da smo ogorčeni nad zlom, ki se dogaja drugim, potem pa preklopimo televizijski program. Bog nas namreč ne bo vprašal, če smo bili pretreseni ob tem, ampak če smo delali dobro.

V ubogih po papeževih besedah Jezus sam trka na naše srce. »In če v očeh sveta veljajo malo, nam prav oni odprejo pot v nebo, so naš 'potni list' za nebesa. Za nas pa je evangeljska dolžnost poskrbeti zanje, saj so naše resnično bogastvo«. To po besedah papeža Frančiška pomeni, da jim pomagamo ne le materialno, ampak tudi duhovno, tako da z njimi lomimo kruh Božje Besede.

»Dobro nam bo delo, če se bomo približali tistemu, ki je bolj reven od nas in se nas bo to dotaknilo. To nas bo spomnilo na to, kar resnično velja, torej ljubiti Boga in bližnjega. Samo to večno ostane, vse ostalo mine«, je med sveto mašo še zatrdil papež Frančišek.


Ne spreglejte: