Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Papež Frančišek: Vera spodbuja ljubezen in ljubezen ohranja vero

Svet | 12.11.2017, 15:24

V Madridu so bili včeraj k blaženim prišteti duhovnik misijonske kongregacije Vicente Queralt Lloret in njegovih 20 tovarišev mučencev ter član Združenja čudodelne svetinje José María Fernández Sánchez in 38 tovarišev, med katerimi so duhovniki, bratje pomočniki, novinci in laiki. Vsi so bili umorjeni iz sovraštva do vere v času španske državljanske vojne v letih 1936 in 1937. S to novico je papež Frančišek opoldne seznanil ljudi, ki so se zbrali pri opoldanski molitvi na Trgu svetega Petra v Vatikanu. Povabil je, naj se Bogu zahvalimo za veliki dar teh zglednih pričevalcev za Kristusa in evangelij. Nato je namenil posebne pozdrave raznim skupinam. Kako je sveti oče romarje spodbudil pred molitvijo angelovega čaščenja in blagoslovom?

Evangeljska prilika 32. nedelje med letom (Mt 25,1-13) je papežu Frančišku ponudila priložnost spregovoriti o življenjsko pomembni stvari in sicer o naši pripravi na dokončno srečanje z Jezusom, ki ga tu predstavi kot ženina. Na njegov prihod čaka deset devic s svetilkami, od katerih je pet pametnih, ki so imele s seboj potrebno zalogo olja in pet nespametnih, ki na to niso mislile in so zato zamudile čas Ženinovega prihoda in vstopa z njim v slavnostno dvorano. "Kaj nas hoče Jezus naučiti s to priliko? Spominja nas, da moramo biti pripravljeni na srečanje z njim. V evangeliju Jezus pogosto spodbuja k čuječnosti in tako tudi ob koncu te pripovedi: Čujte torej, ker ne veste ne dneva ne ure (v. 13). Toda s to priliko nam pravi ne le, da čuti ne pomeni ne spati, temveč pomeni biti pripravljeni. Dejansko pred ženinovim prihodom vse device spijo. Toda, ko se prebudijo, so nekatere pripravljene, druge ne. V tem je torej pomen modrosti in previdnosti. Gre za to, da ne čakamo na zadnji hip svojega življenja, da bi sodelovali z Božjo milostjo, temveč da to storimo že zdaj," je nadaljeval.

Ob tem je papež Frančišek z vedrino dodal, da bi si bilo prav lepo zamisliti, da bo enkrat prišel zadnji dan. In če bi to bil današnji? Kako sem pripravljen, pripravljena? Moram še to in to narediti … Vendar nam dobro stori, pripraviti se, kot da bi današnji dan bil zadnji, je zatrdil. Prepričan je, da pogoj naše pripravljenosti za srečanje z Gospodom ni samo vera, temveč krščansko življenje bogato z deli ljubezni do bližnjega. "Če smo namreč čuječi in si prizadevamo delati dobro z dejanji ljubezni, podelitve, služenja bližnjemu v težavah, lahko ostajamo mirni v pričakovanju ženinovega prihoda: Gospod bo lahko prišel v katerem koli trenutku, in tudi spanja smrti se ne bojimo, saj imamo zalogo olja, nabrano z vsakdanjimi dobrimi deli." Zaključil je s trditvijo: "Vera spodbuja ljubezen in ljubezen ohranja vero."

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.