Ljubljana, ponedeljek, 22. julij 2019, 11:50

FOTO: Ukrajina 5. dan: Ljubezen je!

s. Barbara Peterlin
Foto © Izidor Šček
Vabljeni k rednemu spremljanju Juretovega bloga, kjer najdete najbolj sveže utrinke iz letošnje misijonske akcije Dobroti dajemo glas.

Tudi nocoj bom predolg. V meni namreč vre, v meni se izmenjujejo pretresenost, jeza, obup, veselje, hvaležnost, dvomi, nova spoznanja ... Ne morem biti kratek, ne želim, da bi vse omenjeno ostalo v meni. Menda ni zdravo, jaz pa dodajam: in je povsem nepotrebno. Drugače: čutim dolžnost, da govorim ... Tukaj je noro! Lepo in grozno, vzpodbudno in moreče, veselo in otožno ...

Tako je pozno ponoči začel zapis v svojem blogu Jure, potem ko sta z Izidorjem po dnevu nabitem z doživetji in kar 12 urah vožnje skupaj z misijonarko Marijino sestro Barbaro Peterlin in lazaristom Mihailom prispela nazaj v Kijev. Izidor je zvečer sporočil, da sta utrujena kot štirje in so ga zgodbe, ki sta jih z misijonarji spoznavala strašne.

Jure pa svoj zapis v blogu nadaljuje:

Ko vidiš razmere v katerih delajo sestre v Kijevu, ko slišiš pripovedovati o nedojemljivi družbi, brezsrčnih oblasteh, nespoštovanju človeka ... Si rečeš le: "O, moj Bog!" S. Barbaro sem vprašal kdaj ji je bilo pri njenem delu najtežje.

"Bilo je letos poleti, bile smo v bolnišnici, ki je bila zaprta. Imajo namreč "kolektivni dopust", med katerim delavci prepleskajo stene oddelkov, vsaj za silo osvežijo ne ravno bleščeče prostore. Obiskale in negovale smo brezdomce, ki so ležali na oddelku, ki še ni bil na vrsti za prenovo. Sredi dela je prišla strežnica, ki nas je povabila na kardiološki oddelek, na katerem ležijo tudi brezdomci. Pred tem ni poznala našega dela. Ko smo končale, smo se odpravile nadstropje višje, poiskale strežnico in jo prosile, naj nam pokaže sobo z brezdomci. Bila je daleč v kotu, povsem na koncu dolgega hodnika, ki se mi je takrat zdel še daljši, kot je v resnici!

Vabljeni k branju celotnega zapisa v Juretovem blogu.


Te zgodbe, ki jih odkrivata Jure in Izidor nagovarjajo? Bi rad pomagal? Že zdaj je odprt račun za pomoč otrokom v Ukrajini, za katere bo sredstva zbirala dobrodelna Pustna Sobotna iskrica 2018. Vsi potrebni podatki so naslednji:

  • prejemnik: Misijonsko središče Slovenije, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana
  • IBAN SI56 0201 4005 1368 933
  • koda namena: CHAR
  • namen plačila: pomoč otrokom v Ukrajini
  • referenca: SI00 279224


Ne spreglejte: