Petra StoparPetra Stopar

Ustavni sodnik Jaklič o pristojnostih predsednika republike

| 20.10.2017, 18:30

Pristojnosti predsednika republike v veliki meri izhajajo iz ustave. V oddaji "Spoznanje več, predsodek manj" smo se z ustavnim sodnikom ddr. Klemenom Jakličem ustavili prav pri tem. Uvodoma je dejal, da ni zagovornik obvezne udeležbe na volitvah ter dodal, da so pristojnosti predsednika kot vrhovnega poveljnika oboroženih sil nekoliko nedodelane.

Ustavni sodnik Jaklič, ki ga gostimo vsak tretji ponedeljek v mesecu je dejal, da ni "prijatelj" ideje o obvezni udeležbi na volitvah. "Razmišljam tako, da tudi tisti, ki se odloči, da ne pride na volitve, na nek način sprejme odločitev. Tako, da je v tistem najširšem kontekstu to prav tako odločitev. Seveda ni najboljša in vsekakor mora država narediti vse, kar je v njeni moči, da bi vzpodbudila sodelovanje." Sogovornik še poudarja pomen človekovega dostojanstva iz katerega pa izhaja, da človeka ne moreš v nekaj siliti, če se je sam odločil in se želi odločiti drugače.

Na vprašanje ali bi bilo smiselno razmisliti o spremembi pristojnosti, ki jih ima predsednik kot vrhovni poveljnik oboroženih sil, saj ima iz tega področja zelo malo pristojnosti, niti načelnika generalštaba ne sme izbrati, je Jaklič odgovoril, da bi nekatere spremembe bile smiselne. "Zelo nejasno je, kakšna je vloga predsednika tukaj. Ustava govori eno, zakonodaja pa precizira vse drugo samo tega ne. Zakon bi lahko z lahkoto opredelil podrobneje, kaj to pomeni, da je vrhovni poveljnik oboroženih sil ali pa druga pot, da se to napolni preko prakse."

Predsednik republike z uresničevanjem svoje reprezentativne funkcije tako v mednarodnih razsežnostih kot pri svojem javnem nastopanju doma opravlja funkcijo integracije, to pa je osrednja naloga predsednika poudarja Jaklič. "Ta reprezentativna vloga, predstavniška vloga je osrednja. Nič manj pomembna, v praksi celo bolj kot vloga vrhovnega poveljnika oboroženih sil, gre pa zato, da je pravzaprav tudi v republiki, tudi v demokraciji, kjer ima oblast ljudstvo nekdo tisti, ki je na vrhu predstavljana države tudi v republiki, ne samo v monarhijah, je to predsednik države."

V nadaljevanju oddaje je Jaklič odgovarjal tudi na vprašanja poslušalcev ter o imenovanjih državnih funkcionarjev. Dejal je, da je politična legitimnost prav tako pomembna kot strokovna.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.