Petra StoparPetra Stopar
Slavljenje - Ritem srca (foto: Rok Mihevc)
Slavljenje - Ritem srca

Nocoj 15. Ritem srca. Prideš?

| 12.10.2017, 12:56

Radio Ognjišče pripravlja že 15. festival Ritem srca, ki tudi tokrat prinaša mladostno svežino, ustvarjalnost in upanje. K sodelovanju vsako leto povabimo glasbene ustvarjalce, ki jim je glasba mnogo več kot način zabave, pač pa je zanje pot do srca in možnost za prinašanje sporočila vere, upanja in ljubezni. V naši družbi v športni dvorani Osnovne šole Alojzija Šuštarja v Šentvidu v Ljubljani bodo nocoj, večinoma znanci preteklih festivalov.

Alex Centa prihaja iz okolice Kopra, je dijak Škofijske klasične gimnazije, na festivalu smo ga že srečali, še posebej je našo pozornost pritegnil lani s pesmijo Jorge Mario Bergoglio, ki je krstno ime papeža Frančiška. Letos se nam bo predstavil s pesmijo Marija devica. »Hoteli smo posvetiti pesem 100-letnici prikazovanj v Fatimi. Pesem govori o tem, kako je Marija luč na naši poti, nam razstveljuje pot, nam pomaga, stoji ob strani in je res naša mati.« Avtor besedila je Igor Pirkovič, avtor aranžmaja pa Damjan Pančur.

Alex Centa
Alex Centa © osebni arhiv

Marko Nzobandora, ki prihaja iz Logatca, bo na Ritmu srca samostojno sodeloval prvič, a njegovo glasbeno ustvarjanje ni od včeraj, poleg tega ga dobro poznamo tudi zato, ker je bil nekaj časa voditelj na našem radiu. Sicer je Marko poročen in oče štirih otrok, čeprav je eden od njih mnogo prezgodaj zapustil ta svet. »Sem vesel, da bom lahko predstavil svojo novo pesem, zadnje čase se posvečam predvsem lastnemu ustvarjanju.« Nastalo je kar nekaj pesmi in počasi nastaja album, dodaja Marko. »Za Ritem srca sem pripravil pesem z naslovom Hej, ti. Bog nas kliče, ne glede na to, kje smo, kdo smo, kaj počnemo. Kliče nas zato, da mu sledimo, da drugim ljudem pokažemo luč. Naj se ne bojimo, naj stopimo, pa bo tudi on pomagal naprej.« Besedilo in glasbo je prispeval sam, pri aranžmaju pa je sodeloval Damjan Pančur.

Marko Nzobandora
Marko Nzobandora © osebni arhiv

Neža in Damjan Pančur sta glasbenika, pevca, učitelja in zakonski par, ki je z Ritmom srca začel sodelovati pred tremi leti, a se je rodila zvestoba, ki ne pojenja. Damjan pravi, da je vloga Radia Ognjišče zelo pomembna, ker nas vsak dan spomni na našo vero, nas vsak dan podpira s skupno molitvijo in nas obvešča o dogodkih, ki nas družijo. Neži pa je všeč zlasti to, da ima pri nas pomemben delež slovenska glasba. »Na festivalu bova prvič nastopila v duetu, sama pa sem tukaj že tretjič,« je dejala Neža. Pesem Sestre in bratje govori o drugačnih ljudeh, brezdomcih, ampak Neža in Damjan ob tem poudarita, da je vsak od njih človek, treba je pomagati, jim dajati upanje, moč in vero, saj se tudi mi lahko znajdemo kdaj v taki težki situaciji. Avtor besedila je Leon Oblak, ki je za Ritem srca že večkrat prispeval svoja dela, avtor glasbe in aranžmaja pa je Damjan Pančur.

Neža in Damjan Pančur
Neža in Damjan Pančur © osebni arhiv

Petre Stopar ni treba posebej predstavljati, je novinarka na Radiu Ognjišče, a še preden je to postala, je bila že glasbenica, saj smo jo sodelavci pravzaprav prvič videli na Ritmu Duha. Tudi danes je njena ustvarjalnost precejšnja, pesmi nastajajo, izdala je že svojo zgoščenko, tokrat pa se bo na Ritmu srca predstavila s pesmijo Obljuba. »Posvečam jo vsem, ki stopajo na skupno življenjsko pot, parom, ki se odločijo za zakon, pa tudi posameznikom, ki še hrepenijo po tem, da bi nekoga spoznali. Menim, da je pesem s takšno vsebino izjemno dobrodošla v današnjem času, ko je družina na veliki preizkušnji in ko so tudi družinske vrednote ogrožene.« Besedilo in melodija sta Petrino delo, aranžma pa sta prispevala Jan Gerl in Tine Lustek.

Petra Stopar
Petra Stopar © osebni arhiv

Rebeka Bogataj bo na Ritmu srca nastopila prvič, je učiteljica, in sicer klavirja in petja ter glasbene teorije, pa tudi medicinska sestra. Oboje zelo rada počne in pri obojem vidi tudi priložnost, da pričuje svojo vero. »Vere nikoli nisem videla kot nečesa, kar je znotraj neke institucije, ampak kot to, kar ti si, kar nosiš s seboj, kamor greš.« Rebeka je torej glasbenica, za glasbo si vzame veliko časa, saj sodeluje s številnimi zasedbami, tudi na jazz festivalu v Rovinju je že nastopila. Pesem Tvoj odsev ima po njenem mnenju močno sporočilo, zato upa, da se bodo z njo poistovetili mnogi. Besedilo je delo Nejca Podobnika, ki je s Tinetom Lustekom sodeloval tudi pri pripravi aranžmaja.

Rebeka Bogataj
Rebeka Bogataj © osebni arhiv

Skupina Odsev je skupina petih prijateljev, treh fantov in dveh deklet. Eden od članov Primož Križaj nam je takole zaupal: »Enajst let že pridno ustvarjamo avtorske in poustvarjamo tudi druge, večinoma DRG pesmi. Do zdaj smo posneli dve zgoščenki, zadnja, Nepravilen krog, je res dosežek, na katerega smo ponosni. Doživeli smo veliko Božje milosti, uživali smo ob snemanju, kar se po mojem mnenju čuti ob poslušanju.« Tokrat se predstavijo s pesmijo Vse bo prešlo, nastala je letos. »Pesem smo hitro vzeli za svojo, govori o tem, da kljub preizkušnjam in težkim trenutkom je Bog tisti, ki nas nese naprej. Ko se ozremo vanj, lahko zaslišimo glas, da bo vse prešlo, le on ostaja na veke, živi v nas in nam pomaga,« je dejal Primož, ki je tudi avtor besedila in glasbe, aranžma pa je delo celotne skupine.

Skupina Odsev
Skupina Odsev © Rok Mihevc

Za slavilno glasbeno skupino Svetnik iz Maribora in okolice so poslušalke in poslušalci gotovo že slišali, saj jo na naših valovih veliko predvajamo. Tadej Vindiš je povedal, da je pesem V tvojem imenu nastajala kar nekaj časa, skupaj sta stopila s Tomažem Ketejem in nastala je melodija, ki ga je »prevzela v trenutku«. Sprva niso nameravali iti na Ritem srca, bili so že lani, ampak nekaj dni pred iztekom roka je odločitev vendarle padla. »Saj veste, tudi žene imajo vpliv in sem hvaležen svoji ženi, da je rekla še kakšno besedo,« je iskreno priznal Tadej. Tik pred prijavo na festival je pesem dobila še dopolnjeno podobo, »s še več slavilnega potenciala, zadnja faza pa je bila v studiu, kjer je s pomočjo vseh talentov in Božjo pomočjo dobila to končno podobo«. »Mislim, da ima pesem velik potencial, vsebina je zelo močna, govori o Jezusu, o njegovem imenu, ki je središče naše vere,« nam je zaupal Tadej Vindiš, ki je skupaj s Tomažem Ketejem za pesem torej prispeval besedilo, glasba je delo njega samega, aranžma pa je ustvaril skupaj z Matjažem Dajčarjem, Matjažem Vertušem in Marijo Sedej.

Tadej Vidniš iz skupine Svetnik
Tadej Vidniš iz skupine Svetnik © Mateja Feltrin Novljan

Ob sedmih novih pesmih bo na Ritmu srca čas za slavljenje in ples. Tudi tokrat bo sodobno krščansko domačo in tujo glasbo moč slišati ob spremljavi benda v sestavi Dorian Granda, bobni, Matej Tekavčič, bas, Martin Lunder, električna kitara, Tine Lustek, akustična kitara in Andrej Marinčič, klaviature. Vokale pa bodo prispevali vsi sodelujoči pevci in spremljevalna vokalista Lucija in Luka Jerman.

Vstopnice lahko rezervirate v nadaljevanju strani, več informacij pa najdete na spletni strani festivala Ritem srca!

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.