Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar

Nadškof Turnšek na Brezjah o moči Marijinega imena

| 08.10.2017, 16:09 Petra Stopar

God rožnovenske Matere Božje smo v soboto zvečer pri Mariji Pomagaj na Brezjah slovesno praznovali s sveto mašo ter molitvijo vseh štirih delov rožnega venca, ki smo ga molili tudi nekateri sodelavci Radia Ognjišče.

Mašo je daroval upokojeni mariborski nadškof Marjan Turnšek. Ob njem so somaševali rektor brezjanske bazilike Robert Bahčič, glavni urednik Radia Ognjišče Franci Trstenjak ter bolniški duhovnik Miro Šlibar.

Nadškof Turnšek je uvodoma poudaril pomen molitve in dejal, da se s pomočjo Radia Ognjišče uresničuje pesem ’Moli, moli rožni venec, ljubljeni slovenski krov’. V nagovoru po evangeliju je opozoril na skrivnosti rožnega venca, ki prestavljajo Marijino in Jezusovo življenje. V sklepu je poudaril, da pravzaprav nenehno kličemo Marijino ime na svet: »Kličemo Marijino ime, ki je oseba, na naše življenje in na življenje naših bližnjih. In ko kličemo njeno ime, nenehno izgovarjamo eksorcizem nad tem svetom, kajti Marijino ime je zares nenehni eksorcizem, saj je v podobi te žene Bog obljubil odrešenje. Spomnite se, da že na začetku, v prvi Mojzesovi knjigi pravi ’Sovraštvo bom naredil med teboj in ženo, med tvojim zarodom in njenim zarodom’, v zadnji knjigi Svetega pisma, knjigi Razodetja, pa zopet vidimo Marijo, obdano s soncem, pod njenimi nogami mesec in na njeni glavi venec iz dvanajstih zvezd. Poleg nje je zmaj, ki je premagan.«

»Trpljenje je posledica greha, a nam pomaga na novo zaživeti, trpljenje nas utrjuje. Neskončno Božjo ljubezen doživimo in razumemo, ko Bogu izročimo naše trpljenje. Če z Jezusom stojimo pod križem, bomo tudi mi našega lažje nosili. Jezus nam je s svojim življenjem pokazal, kako se stvari delajo prav. To je več od besed, od pridiganja. Marija pa nas vodi po skrivnostih Jezusovega zemeljskega življenja, da bi mi živeli Njegovo Besedo. Ko smo združeni z Marijo smo zmožni gledati z nebeškimi očmi, z večnostne perspektive. V podobi žene Marije je Bog obljubil odrešenje. Marija je podoba, s katero bo premagano zlo,« je pridigo sklenil nadškof.

Po sveti maši je sledila molitev žalostnega dela rožnega venca, ki so ga vodile redovnice ter molitev častitljivega dela rožnega venca, ki smo ga vodili sodelavci Radia Ognjišče. Slovesnost se je končala z litanijami Matere Božje.

Nadškof Marjan Turnšek in glavni urednik Radia Ognjišče msgr. Franci Trstenjak
Nadškof Marjan Turnšek in glavni urednik Radia Ognjišče msgr. Franci Trstenjak © marija.si

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.