Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Venezuelski škofje pri papežu (foto: Radio Vatikan)
Venezuelski škofje pri papežu

V Venezueli pred volitvami guvernerjev dan molitve za državo

Svet | 13.10.2017, 00:45

V Venezueli bodo v nedeljo izbirali voditelje regij. Tamkajšnji škofje so pozvali k udeležbi na volitvah. Še pred tem so povabili k molitvi, da bi minile mirno in bi bile usmerjene v skupno dobro.

Škofje v Venezueli ocenjujejo, da kriza v državi še ni presežena. Verjamejo, da skorajšnje volitve guvernerjev v trenutnih razmerah predstavljajo luč vsem tistim, ki verjamejo, da je demokracija tako način upravljanja vlade kot tudi prava pot k celostnemu razvoju. Da ne bi prišlo do uveljavitve katerega od modelov, ki kršijo dostojanstvo človeške osebe, pravice državljanov, politično stabilnost in družbeni mir, so v posebnem sporočilu pozvali državljane, naj svobodno in brezpogojno izrazijo svojo voljo. Prepričani so, da imajo volilni upravičenci dolžnost do Venezuele in prihodnjih generacij. "Ne smemo se umakniti zaradi nezaupanja in malodušnosti," so opozorili.

Škofje so se obrnili tudi na tiste, ki bodo zmagali. Pozvali so jih, naj delujejo kot služabniki tistim, ki jih bodo vodili, naj bodo odgovorni ter naj v regijah oblikujejo vlado z ljudstvom in zanj.

Duhovnike so povabili, naj danes po župnijah pripravijo dan molitve za državo. "Venezuela mora, z blagoslovom Koromotske Gospe, postati narod, kjer bodo kraljevali pravičnost, svoboda, solidarnost in bratstvo," so poudarili.

Vir: Radio Vatikan

Svet, Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.