Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Katalonija ’dan zatem’

Svet | 12.10.2017, 12:58 Tone Gorjup

V Kataloniji so v torek preložili razglasitev neodvisnoti in povabili Madrid k dialogu. Španski premier Mariano Rajoy je medtem od katalonskega voditelja Carlesa Puigdemonta zahteva, naj pojasni, ali je razglasil neodvisnost Katalonije ali ne. Pojasnilo pričakuje do ponedeljka, če bo potrdil, da je razglasil neodvisnost, pa bo imel Puigdemont do 19. oktobra čas za premislek, preden bo Madrid suspendiral avtonomijo pokrajine. Ob tem Evropska komisija ostaja na strani Madrida.

Predsednik katalonske vlade Carles Puigdemont je v torek zvečer v težko pričakovenem govoru v parlamentu odložil uradno razglasitev neodvisnosti, da bi omogočil vzpostavitev dialoga z Madridom, vendar želi slediti volji ljudstva k neodvisni državi. Kot je dejal, Živijo Katalonci v zgodovinskem trenutku. Posledice bodo daljnosežne. Po njegovih besedah ne gre le za notranji konflikt, to je evropski konflikt. Carles Puigdemont je v nadaljevanju dejal: »Vlada in jaz sam predlagava, da parlament odloži razglasitev neodvisnosti, da bomo lahko v nekaj tednih začeli pogovore, brez katerih ni mogoče priti do soglasne rešitve. Trdno smo prepirčani, da je v tem trenutku nujno popuščanje napetosti, predvsem pa jasno izražena pripravljenost, da odložimo zahteve Kataloncev na podlagi izida referenduma.« Na koncu govora je Puigdemont še enkrat omenil možnost mednarodne mediacije in nato dejal, da "katalonska vlada predlaga odložitev učinka razglasitve neodvisnosti," s čimer želi spodbuditi dialog s španskimi oblastmi v prihajajočih dneh. Po svojem nastopu pred parlamentu je s svojimi zavezniki podpisal deklaracijo o neodvisnosti.

Na njegov nagovor se je včeraj odzval španski premier Mariano Rajoy. Po izredni seji vlade v Madridu sporočil, da bodo od katalonskega premierja zahtevali pojasnilo o tem, ali je včeraj formalno razglasil samostojnost Katalonije. Kot je napovedal Rajoy, bodo v Madridu ukrepe - omenil je sprožitev 155. člena ustave - sprejeli na osnovi tega pojasnila. Jasen odgovor zahteva do 16. oktobra in zatem daje Kataloniji še tri dni časa, da naredi korak nazaj. Če tega ne bo, sledi odvzem regionalne avtonomije. V Španiji omenjenega člena doslej še nikoli niso uporabili.

Nastale razmere je včeraj za STA komentiral predstavnik katalonske regionalne vlade v Srednji Evropi Adam Casals. Po njegovem mnenju je katalonski premier z odločitvijo o preložitvi uveljavitve neodvisnosti veliko tvega, a to je zadnja priložnost za dialog. Adam Casals je pojasnil: »Sedaj je »žoga« na Rajoyevi strani igrišča, in je od španskega predsednika odvisno ali bo odgovoril in ravnal kot demokrat in se začel pogovarjati s katalonsko oblastjo ali ne. Če španske oblasti ne bodo spodobna dialoga, bo katalonska vlada ukrepala in odmrznila razglasitev neodvisnosti.« Drugačnega mnenja je poznavalec španske politike Luka Lisjak Gabrijelčič, ki je odložitev razglasitve neodvisnosti s strani katalonske valde ocenil za korak nazaj: »Dejansko je dala signal neke šibkosti, neke neresnosti.« Deljena mnenja so tudi med samimi Katalonci. To je potrdila tudi vodnica Aritoursa Dominika Koritnik Trepel, ki je s skupino romarjev iz Frankolovega v Kataloniji. Po srečanju z nekaterimi domačini zvečer po nagovoru Puigdemonta in naslednji dan, je povedala, da so bili Katalonci prve trenutke sicer razočarani nad govorom. Pozneje so se v glavnem strinjali, da je ravnal prav. Nekateri so ga sicer označili za izdajalca. Oglasila se je tudi Evropska komisija in Barcelono vnovič pozvala k spoštovanju španskega ustavnega reda. Dodala je, da zaupa španskim ustanovam, premierju Rajoyu in drugim političnim silam, ki si prizadevajo najti rešitev v skladu z ustavo. Poleg tega podpira prizadevanja za premostitev delitev države. Evropska komisija in tudi druge mednarodne ustanove zaenkrat ne razmišljajo o mediaciji.

Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.