Ljubljana, sreda, 26. september 2018, 05:40

Minister Žmavc med rojaki v San Franciscu

Minister v družbi dr. Zvonka Fazarinca in mag. Mie Rode na univerzi Stanford
Foto © USZS

"Za slovenski skupnosti v San Franciscu in v Seattlu bo to prvi obisk ministra oziroma vodja Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu."

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc z delegacijo je od 16. do 22. oktobra na delovnem obisku v San Franciscu, Seattlu, Vancouvru in Winnipegu v ZDA. Glavni namen obiska je krepitev stikov s pomembnimi slovenskimi skupnostmi ter iskanje novih možnosti za sodelovanje, predvsem na področju znanosti, pa tudi kulture, gospodarstva in turizma.

Minister je v torek, 17. oktobra 2017, obiskal slovensko skupnost na območju San Francisca v Kaliforniji. Kot so sporočili iz USZS, se je minister v San Joseju srečal z Ano Lukner, direktorico pred kratkim odprte podružnice ABC pospeševalnika iz Ljubljane. Pogovori so se nanašali predvsem na možnosti povečanega sodelovanja mladih slovenskih podjetnikov, delujočih v tujini, z matično domovino.

Univerzo Stanford, eno najuglednejših v ZDA in svetu, je ministru razkazal dr. Jure Leskovec, eden najprodornejših mladih slovenskih znanstvenikov, delujočih v tujini. Hkrati je zelo dejaven tudi v Ameriško-slovenski izobraževalni fundaciji (ASEF), ki štipendira slovenske študente za nekajmesečni študij pri slovenskih profesorjih v ZDA in obratno - prizadevajo si za pošiljanje potomcev slovenskih izseljencev iz ZDA na študij v Slovenijo.

Minister med pogovorom z direktorico ABC pospeševalnika v San Joseju Ano Lukner
Minister med pogovorom z direktorico ABC pospeševalnika v San Joseju Ano Lukner

Na Stanfordu se je minister Žmavc srečal še z dr. Zvonkom Fazarincem, dolgoletnim pomembnim sodelavcem znamenitega podjetja Helwet-Packard idr., ter mag. Mio Rode, učiteljico slovenščine v San Franciscu. Beseda je tekla o možnostih ustanovitve lektorata slovenskega jezika in kulture na tej univerzi.

V prostorih Slovenskega doma (Slovenian Hall) so se z ministrom sestali vodje različnih slovenskih skupin oziroma ustanov v San Franciscu. Tamkajšnja slovenska skupnost se sicer stara, je pa v zadnjih nekaj letih predvsem zavoljo prihoda številnih mladih študentov, profesorjev, raziskovalcev in podjetnikov iz Slovenije dobila nov zagon. Za to oziroma za povezovanje dveh skupin slovenskih izseljencev ima veliko zaslug častni konzul Republike Slovenije Tom Brandi.

Minister Žmavc med nagovorom slovenske skupnosti v Slovenskem domu v San Franciscu
Minister Žmavc med nagovorom slovenske skupnosti v Slovenskem domu v San Franciscu

Dan se je zaključil s sprejemom za pripadnike različnih generacij in skupin Slovencev z območja San Francisca.

19. oktobra bo v Vancouvru potekala slovesna vročitev originalne maske ptujskega kurenta uglednemu Antropološkemu muzeju Britanske Kolumbije. 20. oktobra pa sledi še obisk pri zelo dejavni slovenski skupnosti v Winnipegu.


Ne spreglejte: