Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Praznovanje ZSMŽ (foto: Marko Vombergar)
Praznovanje ZSMŽ

51. obletnica Zveze slovenskih mater in žena

Slovenci po svetu | 17.10.2017, 11:40 Matjaž Merljak

Še enkrat zavriskajva, harfa mi draga! Pod tem geslom je Zveza slovenskih mater in žena v nedeljo, 1. oktobra 2017, praznovala svojo 51. obletnico.

Sveto mašo je daroval msgr. dr. Jure Rode, duhovni vodja Zveze vseh 51 let, za vse žive in pokojne članice in dobrotnike Zveze. Med mašo je na orglah spremljala ljudsko petje prof. Andrejka Selan Vombergar. Po sv. maši smo se spomnile vseh padlih med revolucijo in po njej in položile svečo pred spominsko ploščo v cerkvi, vsi navzoči so pa zapeli pesem Lipa zelenela je.

Predsednica Zveze, Alenka Prijatelj, je pozdravila vse navzoče in povedala:

»Posameznik, skupnost ali narod, ki jasno vidi smisel svojega obstoja in ima tudi jasen cilj, zna kljubovati vsem težavam in zaprekam. Mirno lahko rečemo, da je naša skupnost v teh 70-ih letih izgnanstva to jasno dokazala. To življenjsko silo in moč črpa skupnost v globoko zakoreninjenih vrednotah in v močni veri, tako značilni za slovenski narod. Ni samo naključje, da je današnja prireditev posvečena nebeški Materi. V njej tudi želimo počastiti vse žene in matere v naši skupnosti, ki so stale ob strani možem, ko so se ustanavljali naši domovi. Res, naši možje ne bi mogli sami delati in povezovati skupnosti, če ne bi imeli ob sebi razumevajočih žena, ki so z veseljem vodile in skrbele za družino, ko so možje bili na sejah, ko so gradili te naše skupne domove, pripravljali prireditve, sestanke, predavanja, koncerte in še in še.

Alenka Prijatelj
Alenka Prijatelj © Marko Vombergar
Mogoče se ne zavedamo dovolj vloge naših žena ob prihodu v Argentino, ob ustvarjanju lastnega doma, predvsem pa skupnosti. Brez tihega razumevanja in veselega sodelovanja žene, nobeden od naših mož ne bi mogel posvetiti svojega prostega časa v prid skupnosti. Tu se je pokazala prava zakonska ljubezen, ko sta mož in žena delala za iste ideale, za iste cilje: ustvariti skupnost, da se ohranijo slovenske vrednote, slovenski jezik, slovenske navade, predvsem pa globoka vera in vse to podariti svojim otrokom. Kot pravi slovenski pregovor, da žena podpira tri vogale hiše, to drži tudi za skupnost: žena podpira tri vogale skupnosti«

O delu potrebnim rojakom je poročala: «V preteklem letu smo razdelile $ 230.000.- , zato smo vam hvaležne za vsak dar, ki nam ga zaupate, da ga podarimo naprej.«

Med sveto mašo
Med sveto mašo © Marko Vombergar

Letos je bila obletnica posvečena 100-letnici Marijinih prikazovanj v Fatimi in 110-letnici Marijinega kronanja na Brezjah kot Kraljica Slovencev. Ob takih obletnicah so se po vseh Sloveniji izvajali koncerti, posvečeni Materi božji, zato je Zveza povabila Pevski zbor Slomškovega doma Ex Corde in Mešani pevski zbor San Justo, ki sta se z veseljem odzvala, da se skupaj poklonimo pred njeno podobo v edini slovenski cerkvi v tujini posvečeni Njej. Pevovodkinji sta izbrali najlepše Marijine pesmi.

Nastop zbora Ex Corde
Nastop zbora Ex Corde © Marko Vombergar

Pod vodstom Marte Selan Brula je Pevki zbor Slomškovega doma Ex Corde zapel: Ave Maria (Emmanuel songs, L.M.Gaisne), Dajte mi zlatih strun (F. Engelhart), Mehko čez hrib in plan (Lojze Mav), Pojoč se oglasimo (Georg Zangl), Marija, čuj me ti (Georg Zangl) in Sonce že zahaja (Josef Gruber).

Mešani pevki zbor San Justo, ki ga vodi prof. Andrejka Selan Vombergar, pa je izvedel pesmi: Je mrak končan (Ignacij Hladnik), O Gospa, o Mati moja (Silvo Mihelčič), Mati moja, venec pletem (Elizabeta Kremžar-Lojze Mav), S cvetlicami te venčamo (Hugolin Sattner), Že pada mrak (Peter Jereb) in V večnem žaru se blesteča (Josef Gruber)

Nastop zbora San Justo
Nastop zbora San Justo © Marko Vombergar

In kot pravi pesem Vladimirja Kosa:

Še enkrat zavriskajva, harfa, mi draga.

Še enkrat zavriskajva, harfa, tej Ženi!

In tako sta zapela oba zbora skupaj O Mati čistega srca (Josef Gruber).

Lepota slovenskih Marijinih pesmi, podana z občutkom kot prošnja in zahvala, nas je prepričala, da to ni bil samo koncert: njihova pesem je bila molitev, s katero so pevci počastili Marijo.

Skupni nastop
Skupni nastop © Marko Vombergar

Kot solisti so nastopili Vera Beltram, Dalma Grbec, Veronika Malovrh, Nežka Markovič, Marjana Poznič, Marcelo Brula in Branko Marinič. Na orglah je spremljal prof. Diego Perez.

Kot je že navada, se je večer zaključil ob dobri postrežbi naših žena, v prijetnem kramljanju s prijatelji in srečelovu.

Več fotografij

Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.