Ljubljana, ponedeljek, 10. december 2018, 07:26

Maver: Zabrisal se je občutek, da so na oblasti eni in isti

Predsedniška palača
Foto © Urad predsednika RS; Daniel Novakovič/STA

Smo v letu pred državnozborskimi volitvami. Sodeč po utripu, izmerjenem na predsedniških volitvah, sprememb ni pričakovati, čeprav je marsikdo opozoril, da izidi slednjih ne napovedujejo ničesar. Političnega analitika in publicista Aleša Mavra ocenjuje, da se je v naši državi popolnoma zabrisal občutek, da imamo na oblasti vseskozi ene in iste.

Mavra skrbi, ker ljudje ne zaznavajo kontinuitete na oblasti, ki je bila jasna v času vladavine LDS in Janeza Drnovška. Zamenjal ju je Borut Pahor, tega Zoran Janković, sledila je Alenka Bratušek, nato Miro Cerar, na mesto katerega bi utegnil priti Dejan Židan ali morda celo Marjan Šarec. "Tudi ta možnost se je odprla. In ljudje res ne bodo razumeli ali se bodo delali, da ne razumejo, da gre pravzaprav za recikliranje enega in istega."

Po Mavrovih besedah je velik problem neugodna medijska krajina, a dodal, da si ne smemo delati utvar, da se bo najprej spremenilo okolje. "Najprej je treba zmagati na volitvah, nato se bo lahko začelo spreminjati okolje, ne nasprotno." Izkušnje kažejo, tako Maver, da se da zmagati tudi v neugodnih okoliščinah, če si ljudje res želijo sprememb in če vidijo neko alternativo. "To desni sredini v tem trenutku manjka," je menil. Ta bi morala priti do ljudi, ki so odrinjeni na rob družbe, do upokojencev in do mladih. Marsikdo iz omenjenih skupin si namreč kljub nezavidljivemu položaju še naprej obeta rešitev od politične opcije, ki ostaja na vrhu. "Z všečnimi levičarskimi parolami, čeprav je abonirana na oblast in čeprav je lastnica velike večine kapitala, še vedno priteguje velik del teh volivcev."

Maver je prav tako ugotavljal, da so ljudje, ki jih je treba nagovoriti, najbolj navezani na močno državo, državno lastništvo ter državno vlogo v gospodarstvu, zdravstvu, šolstvu in kulturi. "Če je to v zasebnih rokah, potem ni več naše. V tem je pravzaprav skoraj nerešljiv problem. Če zagovarjaš gospodarske reforme, običajno odbiješ ljudi, ki bi jih moral najprej nagovoriti, če bi želel priti do volilne zmage," je dodal Maver. Prepričan je, da sprememb ne bo, dokler ne bo prišlo do razklenitve monopola države v gospodarstvu in ostalih družbenih podsistemih.


Ne spreglejte: