Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Tomčeva, Novakova, Likovičeva, Krausova, Makovec Brenčičeva, Šiško in Popovič mešano o rezultatu volitev

| 22.10.2017, 23:14

Volitve predsednika republike še niso prinesle zmagovalca, saj nihče izmed kandidatov ni dobil večinske podpore volivcev. Tako se bosta v drugem krogu, ki bo 12. novembra, pomerila Borut Pahor, ki ga je podprlo 47,07 odstotka volivcev, in Marjan Šarec, za katerega jih je glasovalo 24,97 odstotka. Na tretjem mestu je kandidatka SDS Romana Tomc, ki je prejela 13,74 odstotka glasov, kandidatka NSi Ljudmila Novak pa je dobila 7,15-odstotno podporo. Udeležba je bila 43,57-odstotna. Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je v času volilnega molka prejela 39 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka.

Tomčeva izrazila veselja nad rezultatom, kljub pričakovanju drugega kroga

Kandidatka SDS Romana Tomc je izrazila veselje nad rezultatom, ki ga je dosegla. Ne glede na to, da so pričakovali drugi krog, je rezultat po njenih besedah neke vrste uspeh, saj je 100 odstotkov višji od tistega, ki so ji ga napovedovale ankete.

To, da so ji ankete napovedovale precej slabši izid, po besedah Tomčeve pomeni, da še vedno živimo v času, ko z raziskovanjem javnega mnenja na nek način ustvarjamo pričakovanja volivk in volivcev. Najbolj pa jo žalosti nizka volilna udeležba, ki po njenem mnenju kaže na to, da še nismo izkoristili potencialov, ki nam jih ponuja demokratična družba. 

Prvak SDS Janez Janša je v odzivu na predsedniške volitve poudaril, da je stranka ustvarila boljši rezultat od napovedi. Janša meni, da se je dobro borila in skušala v kampanjo vnesti veliko vsebine.

Med kandidatoma, ki sta se uvrstila v drugi krog, Borutom Pahorjem in Marjanom Šarcem, ne vidi razlike. Morebitne podpore kateremu od njiju v drugem krogu še ni želel napovedovati. Po njegovem mnenju smo v zagati, saj je v demokraciji zelo težko reči, ne pojdite na volitve, ker ni izbire, a smo zdaj blizu tega. Izpostavil je tudi problem nizke udeležbe. Sam vidi razlog med drugim v tem, da ljudje sploh ne verjamejo, da tisti, ki na volitvah sodelujejo, nato tudi odločajo.

Novakova: Zaradi volilnega rezultata ne bom obupala

Kandidatka NSi za predsednico republike Ljudmila Novak je poudarila, da si je zagotovo želela zmago in se je zanjo tudi trudila, a ljudje so se odločili, kot so se odločili. Svojo neuvrstitev v drugi krog je pospremila z besedami, da zaradi tega ne bo obupala.

V izjavi za medije je dejala, da je s kandidaturo želela sporočiti, da si prizadeva za bolj pravično, pošteno in uspešno Slovenijo, z več sodelovanja in manj delitvami. V zvezi s slabo volilno udeležbo pa je izpostavila, da se bodo morali politiki očitno še na drug način približati ljudem in si pridobiti več zaupanja. Kot je še dodala, je prezgodaj, da bi odgovorila na vprašanje, ali in koga bo NSi podprla v drugem volilnem krogu, kamor sta se po neuradnih delnih izidih uvrstila Borut Pahor in Marjan Šarec.

Krausovi glasovi zanjo kažejo, naj vztraja v politiki

Kandidatka SLS za predsednico Suzana Lara Krause, ki je dobila manj kot odstotek glasov, je zadovoljna z vsakim glasom, ki ga je prejela. Vsakega izmed teh glasov sprejema kot znak, ki ji kaže, da naj ostane v politiki in naj vztraja in dela naprej.

Tudi predsednik SLS Marko Zidanšek je izrazil zadovoljstvo nad tem, kako je njihova kandidatka v kampanji predstavila njihovo stranko. Obenem Zidanška veseli tudi današnja javnomnenjska raziskava, ki po njegovih besedah kaže na to, da je SLS nazaj na poti v slovenski parlament. Glede podpore v drugem krogu volitev, je Zidanšek dejal, da se bodo v stranki še pogovorili, ali koga podprejo ali pa tudi ne.

Likovičeva: Vesela sem vsakega glasu

Predsedniška kandidatka stranke Glas za otroke in družine Angelca Likovič je v nagovoru dejala, da je vesela vsakega glasu. Ponovila je, da je vsak glas zanjo glas za otroke.

Znova je poudarila, da se zavzema za višjo rodnost in za to, da bi vsak spočeti otrok lahko zagledal luč sveta. So mlada stranka, a bodo po besedah Likovičeve odločno nadaljevali delo. Predsednik stranke Glas za otroke in družine Aleš Primc je ob tem dodal, da so prepričani, da je njihova pot prava in da bodo po tej poti v kratkem času dosegli tudi večino na državnozborskih volitvah. Po Primčevih besedah v drugem krogu predsedniških volitev stranka ne bo podprla nobenega od kandidatov. Kampanjo je sicer ocenil kot odlično in poučno.

Makovec Brenčičeva meni, da bodo njena sporočila ponovno kmalu slišana

Maja Makovec Brenčič, ki se je potegovala za predsednico republike kot kandidatka SMC, pravi, da nad rezultatom ni razočarana, saj da so tudi razmeroma pozno vstopili v tekmo. Kot je dejala, bodo s sporočili iz kampanje tudi nadaljevali in verjame, da bo znova kmalu slišana.

Makovec Brenčičeva je dejala, da je bil njen namen predstaviti program, ki temelji na vsebini, jasnih sporočilih, predvsem pa je program, ki je namenjen v dobro vsakemu državljanu in državljanki.

Šiško: Rezultat volitev je ponarejen, prirejen in lažen

Predsedniški kandidat stranke Gibanje Zedinjena Slovenija Andrej Šiško je ocenil, da je bil rezultat volitev ponarejen, prirejen in lažen. Volitev, ki smo jim bili priča, ne priznavajo. To niso volitve, to je bila farsa, je dejal.

Volitve so bile po njegovem mnenju nezakonite, protiustavne, nesvobodne in nepravične. Na njih je sicer Šiško želel prebiti medijsko blokado. Nizko volilno udeležbo Šiško razume kot upor. Kot kaže, se je večina ljudi odločila za kramolo. To je naravna, temeljna in neodtujljiva človekova pravica do upora zoper oblast, ki deluje proti interesom ljudstva, je dejal. Vse prebivalce in državljane Slovenije je pozval k sodelovanju in napovedal udeležbo na državnozborskih volitvah.

Popovič vztraja, da Slovenija potrebuje spremembe

Koprski župan in predsedniški kandidat Boris Popovič pravi, da ga slaba podpora ne bo odvrnila od prizadevanj za spremembe, ki jih Slovenija potrebuje.

Popovič se je zahvalil volivcem za njihov glas. Ob tem pa je poudaril, da nizka udeležba kaže, da so ljudje nezadovoljni in nimajo več niti upanja, da se bo kaj spremenilo, to je žalostno. 

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.