Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

SDS in NSi: Zlorabe v sodstvu so pogoste in politično motivirane

Slovenija | 12.10.2017, 16:48

Državni zbor je na zahtevo SDS in NSi včeraj popoldne razpravljal o domnevnih zlorabah v sodstvu in organih pregona. Poslanci imajo do tematike različen odnos. V omenjenih opozicijskih strankah so prepričani, da so takšne zlorabe pogoste in politično motivirane, v SMC in DeSUS po drugi strani menijo, da lahko prihaja do posameznih napak, a po njihovem ne gre za sistemsko težavo.

Vinko Gorenak iz SDS je uvodoma opozoril na vrsto primerov iz zadnjih let, ko so sodniki, tožilci in policisti prekoračili in zlorabili pooblastila. Ob tem je očital dvojna merila. Med drugim je omenil zgodbo Zorana Vaskrsića, ki mu je sodišče zaradi 124 evrov osnovnega dolga rubilo hišo, nasprotno je podjetjem v lasti družine ljubljanskega župana Zorana Jankovića odpisalo 16 milijonov evrov dolga. "Kako je mogoče, da za 124 evrov neplačanih komunalnih zadev gospodu Vaskrsiću odvzamejo in prodajo hišo? Hišo! Primerjajte to zadevo z gospodom Jankovićem in povejte zakaj njemu odpišejo 16 milijonov. Odpišejo v postopku 16 milijonov. 16 milijonov torej odpišemo, za 124 evrov pa prodamo hišo človeka." O dvojnih merilih je spregovorila tudi Iva Dimic iz NSi. "V Novi Sloveniji poudarjamo odgovornost sodnika ali tožilca za glas, ki ga je dal kot član nekega organa. Poudarjamo nujnost nadzora znotraj sodnega in tožilskega sistema. Neukrepanje in pomanjkanje samorefleksije meče slabo luč na celotno pravosodje," je dodala.

Po besedah državne sekretarke Tine Brecelj posamezni primeri ne morejo biti temelj za stališče, da je delo sodstva in organov pregona vse povprek alarmantno in škandalozno. "Kolikor bi bilo stanje na področju pravosodja tako zelo kritično in polno zlorab, verjamem, da bi tudi podatki to izkazovali." Da zaradi napak posameznikov ni dopustno obtoževati vse sodstvo, je menil tudi Dušan Radič iz SMC. Marjana Kotnik Poropat iz DeSUS je prepričana, da je bila razprava le nadaljevanje kampanje spodkopavanja zaupanja v sodstvo. Matej T. Vatovec iz Levice je poudaril, da je treba izboljšati več stvari, prava pot je po njegovem reševanje očitnih problemov.

"Prihajamo do tako imenovane fluidne pravne države, ki se je razvila v Sloveniji, za katero je značilno, da prihaja do svojstvenih odločitev vseh institucij, do kreativnih razlag prava, do plačanih mnenj in pa normalizacije deviantnih ravnanj. Tako, da tisto kar je deviantno sploh ni škodljivo in je nekako normalno," je dejal nepovezani poslanec Bojan Dobovšek. Predsednik SDS Janez Janša je zavrnil navedbe, da se v sodstvu in organih pregona pojavljajo le posamezni ekscesi. "Kar imamo pred seboj niso posamični ekscesi, ki se dogajajo povsod, ampak je to rezultat nekega sistema, ki ni bil nikoli reformiran." Da ima država na tem področju dva seznama, ugotavlja Jožef Horvat iz NSi. "Eden za navadne smrtnike, za katere se zahteva dosledno spoštovanje zakonov, če jih kršijo so sankcionirani in tako bi morala pravna država tudi funkcionirati. Žal pa imamo drug seznam ljudi, ki so zaščiteni, ki pa kršijo, eklatantno kršijo slovensko zakonodajo in jim sodna veja oblasti pogleda skozi prste. In to je problem, gospe in gospodje, to je problem pravne države, pravne države Slovenije." V SDS in NSi so oblikovali priporočila, ki bi jih državni zbor predlagal vladi, a jih je zavrnil pristojni parlamentarni odbor.

Slovenija, Politika
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.