Ljubljana, sreda, 26. september 2018, 11:07

Makovec Brenčičeva: Prihodnost ustvarjamo za mlade, zato je prav da o njej odločajo

0:00
0:00
Maja Makovec Brenčič
Foto © ARO

Ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič je v tekmi za predsedniški stolček s sloganom Slovenija, bolj odločno. V programu je napovedala, da si bo prizadevala za uvedbo pravice predsednika do ustavnega veta, nov način imenovanja sodnikov in da bi mladi lahko volili že s šestnajstimi leti.

Kandidatka SMC Maja Makovec Brenčič poudarja, da potrebujemo predsednico, ki bo odločneje zagovarjala vse, kar Slovenci znamo in zmoremo. Poudarila je, da imamo ogromno znanja, inovativnosti, podjetnosti, mladih, ki so odlični, talentov, gospodarsko rast, pa tudi vse večjo finančno stabilnost. »Mislim da je prav predsednikov glas tisti, ki mora povedati, kaj že smo in predvsem, kam želimo iti. Z jasno in odločno vizijo ter videnjem, kaj vse Slovenija zmore.«

Ob tem je napovedala, da si bo prizadevala za uvedbo pravice predsednika do ustavnega veta. »Predsednik je vendarle vrhnja moralna in politična avtoriteta,« je pojasnila in dodala, da bi tako lahko posredoval predvsem pri vprašanjih, ki bi morebiti razdvajali narod.

Makovec Brenčičeva je napovedala, da si bo prizadevala tudi za to, da bi mladi dobili volilno pravico s šestnajstim letom. Pojasnila je, da imamo v Sloveniji številne odgovorne mlade, ki se zavedajo pomena svojega glasu. »Zakaj jim ne bi dali možnosti odločanja? Odločamo se o naši prihodnosti in če je za koga to pomembno, je za mlade.«

Makovec Brenčičeva se je znašla tudi v aferi »dodatki za stalno pripravljenost«. Vsa prejeta sredstva je vrnila in sprejela določene ukrepe. »Kot ministrica sem sprožila ustrezne postopke za preverjanje namembnosti porabe teh sredstev. Kot veste, je postopek na sodišču, nekateri deli postopka so zaključeni, vendar predvidevamo da bodo na to tudi pritožbe.« Ob tem je dodala, da so preverili tudi zakonodajo, ali je bilo storjeno vse, da se tovrstne napake ne bi več dogajale.


Ne spreglejte: